Po grozodejstvu

FOTO: O prisojeni kazni tudi Arinin oče

T.L./STA
28. 9. 2017, 16.39
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 16.45
Deli članek:

"Z vidika javnosti bi sicer težko rekla, da je lahko katerakoli kazen prava odmera za škodo, ki je bila povzročena. To je uničenje vseh življenjskih potencialov dveletnega otroka," je sklenila sodnica.

STA
Izrek sodbe

Danes je padla (še nepravnomočna) sodba v grozljivem primeru, ki pretresel Slovenijo: zaradi smrti dveletne deklice je sodnica Milena Turuk dekličini mami Sandi Alibabić in njenemu partnerju Mirzanu Jakupiju prisodila 23 in 21 let zapora. 

Zaradi ponovitvene nevarnosti jima je sodnica tudi podaljšala pripor. "Z vidika javnosti bi sicer težko rekla, da je lahko katerakoli kazen prava odmera za škodo, ki je bila povzročena. To je uničenje vseh življenjskih potencialov dveletnega otroka," je sklenila sodnica. Izpostavila je tudi pojem varnega doma, ki ga ta deklica ni imela. Okolje, v katerem je živela, pa je bilo zanjo uničujoče. 

STA
Zagovornika Alibabićeve in Jakupija sta višjemu sodišču predstavila pritožbo na sodbo v primeru jeseniške deklice (fotografija je arhivska).

Tožilka zadovoljna, zagovornika napovedala pritožbo

Tožilka je s sodbo in izrečeno kaznijo zadovoljna, saj je ta za Alibabićevo celo višja od predlagane kazni 21 let. Zagovornika obtoženih Darja Roblek in Damijan Pavlin pa sta že napovedala pritožbo. "Glede na javno odmevnost je bila sodba pričakovana. Mi pa vztrajamo pri tem, da bi moral vsak storilec imeti točno določen opis svojih dejanj," je izpostavila Roblekova. 

STA

Kot je že v zaključni besedi izpostavil Pavlin, obtožba ni konkretizirana za vsakega posameznika, kdo je storil in kdo je opustil dolžno ravnanje. "Mislim, da je to taka pomanjkljivost, da je argument za pritožbo," je izpostavil Pavlin.

Dokazni postopek na sodišču sicer ni bil enostaven. Dokazovanje je bilo oteženo še veliko bolj kot v ostalih podobnih primerih, ko se nasilje dogaja za štirimi stenami, ker je žrtev umrla, ker ni bilo zdravstvene dokumentacije in ker je bila žrtev večino časa izolirana od drugih oseb, je pojasnila sodnica, a dodala, da je sodišče prišlo do zaključka, da so kazniva dejanja obtožencem prepričljivo dokazana.

STA

Glede premoženjsko-pravnega zahtevka očeta pokojne deklice Senada Kardaševića in njenih sester zoper obtožena v višini 120.000 sodnica ni odločala in je tožnike napotila na pravdo. Kardašević je sicer s sodbo zadovoljen. Meni, da se je sodnica pravilno odločila, da bi morala Alibabićeva kot mati bolj odgovarjati in ji je prisodila višjo kazen. "Če bi bilo 30 let, pa bi bilo še bolje," je sklenil.