Za rešetke

Sodba je padla! Krvnika deklice Arine v zapor!

Gregor Gruber
28. 9. 2017, 14.18
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 15.08
Deli članek:

Na kranjskem okrožnem sodišču je sodnica Milena Turuk poslala v zapor obtožena Sando Alibabić in Mirzana Jakupija, ki imata na vesti smrt dveletne deklice Arine.

STA
Na obravnavah sta s prstom kazala drug na drugega.

Sodnica Milena Turuk je Sando Alibabić obsodila na 23 let, Mirzana Jakupija pa na 21 let zapora. Turukova je razsodila, da sta obtožena kriva očitanih kaznivih dejanj, saj sta kot mati in očim z zavestnim sodelovanjem surovo ravnala in trpinčila dveletno Arino ter ji naposled zadala tako hude telesne poškodbe, da je deklica 4. julija lani umrla. Sodba še ni pravnomočna.

Alibabićeva in Jakupi sta bila v sostorilstvu obtožena storitve kaznivega dejanja zanemarjanja in surovega ravnanja do mladoletne osebe, pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe ter posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt.

»Razmerje biološkega starša z otrokom je najtesnejši odnos, ki si ga lahko predstavljamo. Sanda Alibabić je bila tista oseba, ki je bila od rojstva dolžna skrbeti za Arino in njen razvoj. Dokazni postopek je prepričljivo pokazal, da je bilo to okolje uničujoče (stanovanje, v katerem so skupaj živeli od januarja 2016 do začetka julija istega leta),« je sodnica pojasnila višjo kazen za mater, v razlagi sodbe pa še povedala, da ni dvoma, da je bil Jakupi »garant« - očim, torej da je imel dolžnost varovati Arino. 

Tožilka Tina  Lesar je pričakovala takšno sodbo. Je pa za razliko od sodnice ocenila, da krivda obtožencev ni v ničemer drugačna, zato je za oba zahtevala enako kazen.

V priporu rodila dečka

Smrt dveletne deklice Arine v začetku julija lani je šokirala slovensko javnost. Sojenje obtoženima se je na okrožnem sodišču v Kranju začelo po tem, ko je marca Alibabićeva v priporu rodila dečka, ki ji ga je jeseniški center za socialno delo odvzel.

Grozljive podrobnosti iz obtožnice

Tožilka je za grozodejstva predlagala za vsakega enotno zaporno kazen v višini 21 let. Obramba je tožilstvu očitala nejasnost in nekonkretiziranost obtožnice.

Ko je tožilka brala obtožnico, je vsega vajenim poročevalcem iz sodnih dvoran zastal dih. Brala so se poročila zdravnikov, ki so ugotovili, da je nesrečna deklica umrla zaradi kroničnega in akutnega hematoma možganov, ki ga je povzročil “usodni” udarec v glavo. Na deklici so odkrili tudi sledi številnih drugih poškodb, med katerimi so zlom ključnice in reber, podplutbe po zadnjici in na zadnji strani nog, ožganina na roki ter več vbodov z iglo po dlaneh, rokah, trebuhu in prsnem košu.

Deklice ni nihče zaščitil

Po ugotovitvah policije, na katere se je tudi oprla tožilka, so poškodbe nedvomno nastale v obdobju, ko sta za otroka skrbela Alibabićeva in Jakupi, torej od januarja 2016 do julija 2016, ko sta živela skupaj v novem stanovanju. Lesarjeva je na podlagi pričanj in izvedenskih mnenj sklenila, da sta Alibabićeva in Jakupi “proti deklici ravnala zavestno”,“naklepno”,v sostorilstvu, vse zadane poškodbe pa so bile “kombinacija agresije in opustitve dolžnosti”. Lesarjeva je razložila, da ne bi prišlo do tragičnega zaključka, če bi le eden od njiju deklico zaščitil. Oba pa bi jo kot starša, Mirzan kot očim in Sanda kot mati, morala.

STA
Privedba obtožene za smrt jeseniške deklice Sande Alibabić na sodišče.

Obtožena krivdo prelagala drug na drugega

Obtožena sta na obravnavah s prstom kazala drug na drugega. Alibabićeva je trdila, da je Arino pretepal Jakupi. Tega sicer ni videla, saj naj bi jo trpinčil, ko je ni bilo doma. Bala pa naj bi se jo peljati k zdravniku, saj da ji je partner grozil. Toda Alibabićeva je bila večino časa doma – šele teden pred smrtjo Arine je nastopila službo – zato bi morala opaziti, kaj se dogaja. Izmenjava SMS-sporočil kaže, da se Jakupija ni bala. Še več, iz sporočil gre razbrati, da sta imela ljubeč odnos in še v priporu sta si izmenjevala pisma, v katerih sta usklajevala svoji zgodbi, je povzela tožilka, ki ni verjela niti Jakupijevim poskusom izmikanja. Njegov zagovor je štela za neverodostojnega, saj ga je velikokrat spremenil. In Jakupijeve navedbe, da se je Arina poškodovala sama, da je bila živahen otrok, ki večkrat kam udari z glavo? “Preveč je dokazov, ki kažejo, da je bila trpinčena,” je dejala tožilka. Več zdravnikov je namreč povedalo, da je nemogoče, da bi se otrok tolikokrat samopoškodoval, skoraj vsi pa so bili zgroženi nad poškodbami, ki jih v svoji dolgoletni karieri pri tako majhnemu otroku še niso videli.