Omamljena in posiljena

Laurina zgodba: Ne bo odnehala, saj meni, da se ji je zgodila krivica

pk
7. 9. 2017, 06.50
Deli članek:

Našo sogovornico bega ozadje preiskave njenega primera – bila je omamljena in posiljena. Dogodek je prijavila policiji, a pravi, da ta ni storila vsega, kar bi lahko, in ne tako, kot bi morala.

Osebni arhiv
Specializirano tožilstvo zdaj preverja, kako je potekala preiskava Laurine zadeve na litijski policiji.

Lauro Poglajen iz Litije naj bi pred letom dni v enem od litijskih lokalov, kjer se je zabavala, nekdo omamil tako, da ji je v pijačo podtaknil mamilo, nakar naj bi jo še posilili.

Podrobnosti dogodka, tako pravi, se zaradi omame ne spomni najbolje, spominja pa se drobcev usodne noči, na podlagi katerih je sestavila celotno zgodbo in ugotovila kruto resnico: da je bila posiljena.

Kaj jim očita

Poglajenova pravi, da če je vse to posledica tega, da policisti ne poznajo zakonov, ki usmerjajo njihovo delo, naj jih pristojno ministrstvo izobrazi.

Dogodek je prijavila litijskim policistom, za katere meni, da v njeni zadevi niso postopali tako, kot bi morali. »Na specializirano državno tožilstvo sem zato zoper tiste policiste, ki so se ukvarjali z mojim primerom, podala kazensko ovadbo. Zdaj poteka preiskava. Za to sem se odločila, ker sumim, da so v mojem primeru postopali ne le zelo površno, marveč celo nepravilno,« poudarja.

Našteje nekaj glavnih stvari, ki so po njenem mnenju šle narobe. »Kolikor vem, kaj nalaga zakon, se izjave osumljencev na zaslišanjih snemajo, a v mojem primeru se to ni zgodilo. Ni mi tudi jasno, zakaj policija nobenega od sosedov v mojem bloku, kjer je prišlo do posilstva, ni izprašala, ali so kaj videli. Uganka mi je tudi, zakaj policisti niso pregledali posnetkov videonadzornih kamer v baru, ki bi morda bolj razjasnili okoliščine dogodka,« izpostavlja.

Preiskava poteka

Opozori tudi na odnos, ki so ga policisti imeli do nje. »Obnašali so se, kot da mi ne verjamejo. To je bilo zame zelo boleče,« pravi.

Doda, da jo močno bega dejstvo, da so osumljence in preostale vpletene v njen primer zasliševali policisti, ki te osebe poznajo, so v prijateljskih odnosih z njimi. »Policist kot uradnik, če sem prav seznanjena, ne sme zasliševati oseb, povezanih s primerom, če je z njimi v kolegialnih odnosih. Zaznala sem tudi, da je nekdo prirejal izjavo natakarice iz bara,« izpostavi in doda, da po njenem mnenju vse to nakazuje, da policija vse napore usmerja v to, da bi čim površneje opravila z njenim primerom.

»Ne samo, kot da ne želijo razjasniti okoliščin mojega dogodka, tudi zakon so kršili. Morda zato, ker nekoga ščitijo,« ugiba. Od odgovornih tako zahteva vsaj pojasnila, če ne celo – če se izkaže, da so kršili zakone, kar zdaj ugotavlja specializirano tožilstvo – kazensko odgovornost.