katastrofa

Kdo je kriv za novo onesnaženje Temenice?

Joži Sinur, Dolenjski list
1. 9. 2017, 20.15
Deli članek:

Ribiči so bili v petek ob pogledu na Temenico spet razočarani. Na gladini reke pri Dolenjem Podborštu so opazili črno snov.

L.Š.
Po prvih ugotovitvah sicer do pomora rib v petek ni prišlo, a bo treba živež v Temenici zdaj podrobneje spremljati.

»Kaj se je zgodilo, ne vemo,« nam je povedal predsednik pododbora Temenica v Ribiški družini Novo mesto Bojan Arih in dodal, da se je izliv zgodil pri tukajšnji čistilni napravi, kjer so se v preteklosti že srečevali s pomorom rib.

Kot ugotavlja Andrej Hudoklin z zavoda za varstvo narave, je najbolj poznana slovenska ponikalnica konec poletja v rangu ekološke katastrofe.

Kot je še dejal Arih, je bila sreča v nesreči ta, da so pred nekaj tedni na tem mestu opravili odlov rib, saj so na podlagi preteklih izkušenj pričakovali, da bi se kaj takega lahko zgodilo. »Zelo žalostno in nedopustno je, da strupena snov v reko pride prek čistilne naprave. To vnaprej vemo in ribe selimo,« je bil razočaran. Po prvih ugotovitvah sicer do pomora rib v petek ni prišlo, a kot še pravi Arih, bo treba živež v Temenici zdaj podrobneje spremljati.

L. Š.
Ribiči pravijo, da je zelo žalostno in nedopustno, da strupena snov v reko pride prek čistilne naprave.

ČISTILNA NAPRAVA BARVILA NI MOGLA OČISTITI

Čistilna naprava ni in ne more biti edini vzrok za pogoste pomore rib, saj se ti dogajajo tudi gorvodno, je poudaril direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič.

S trebanjske komunale, ki je upravljavec čistilne naprave Trebnje, so sporočili, da so v petek zaznali črno obarvan dotok odpadne vode na komunalno čistilno napravo ter o tem nemudoma obvestili pristojne službe in naročili odvzem vzorcev onesnažene vode pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. »Ob tem smo zmanjšali dotok vode na čistilno napravo in s čisto vodo razredčili iztok vode iz čistilne naprave,« so pojasnili. Po prvih ugotovitvah je šlo za črno obarvano industrijsko odpadno vodo brez posebnega vonja, vrsta snovi, ki je obarvala vodo, pa bo znana po opravljenih analizah.

»Barvilo je tako intenzivne barve, da ga čistilna naprava kljub ustreznemu delovanju ni uspela očistiti. Obarvana voda je iz čistilne naprave iztekala še četrti dan po izpustu v kanalizacijski sistem,« je pojasnil direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič in dodal, da so ob pregledu kanalizacijskega sistema ugotovili, da je do onesnaženja prišlo na lokaciji višje od mesta Trebnje. Ob tem je Tomšič med drugim poudaril, da čistilna naprava ni in ne more biti edini vzrok za pogoste pomore rib, saj se ti dogajajo tudi gorvodno.

L.Š.
Kaj se je tokrat izlivalo v Temenico, bodo pokazale analize.

GRE ZA EKOLOŠKO KATASTROFO

Medtem pa je stanje najbolj poznane slovenske ponikalnice konec poletja v rangu ekološke katastrofe, ugotavlja Andrej Hudoklin z zavoda za varstvo narave. »Strugo bolj ali manj gosto preraščajo vodne rastline in alge, na odsekih brez obrežne vegetacije so razmere najhujše. Očitno je, da je voda že pred Trebnjim močno organsko obremenjena zaradi spiranja hranil s poplavnih travnikov. Svoje dodajo tudi nelegalni izpusti. Najbolj očiten je pod Kamnim Potokom, kjer se v potok cedi gnojnica, ki grozeče napolnjuje krajši odsek suhe struge. Podobnih nelegalnih izpustov naj bi bilo še nekaj na mestnem odseku. Ekosistem dokončno pohabi slabo delujoča čistilna naprava pod Trebnjim. Tu je organska obremenitev tako visoka, da na daljšem odseku prevladuje bakterijska razgradnja (gnitje), ki iz vode pobere ves kisik. Temenica do ponorov seveda ne zmore predelati velikih obremenitev, zato se agonija nadaljuje v mirnopeški dolini,« izpostavlja Hudoklin in dodaja, da se kakovost vode nekoliko popravi šele pod zadnjim izvirom v Luknji, kjer onesnaženo Temenico razredčijo vodnati podzemski pritoki iz Suhe krajine.