Zelena luč noveli zakona

Na poti k zmanjšanju čakalnih vrst

S.R./STA
1. 9. 2017, 17.56
Posodobljeno: 1. 9. 2017, 17.59
Deli članek:

Odbor DZ za zdravstvo je z 10 glasovi za in štirimi proti podprl predlog novele zakona o pacientovih pravicah, ki prinaša novosti na področju napotitev, vodenja čakalnih seznamov in informiranja bolnikov. Med drugim uvaja tudi novo stopnjo nujnosti.

Bobo
Odbor za zdravstvo je dal zeleno luč noveli zakona o pacientovih pravicah.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije po besedah predsednika Metoda Mezka ocenjujejo, da predlog ustrezno rešuje področje pacientovih pravic, zato ga v predlagani obliki podpirajo.

V Zdravniški zbornici Slovenije na splošno pozdravljajo predlog novele. Po besedah predsednice Zdenke Čebašek-Travnik pa imajo pripombe na nekaterih področjih. Tako je opozorila, da ni jasno, kdo bo plačal za drugo mnenje. Poleg tega pogreša določbe glede pravice zdravstvenih delavcev, zlasti v primeru incidentov. Pozdravila je določbo v noveli, da se lahko posebni varovalni ukrepi uporabijo na vseh kategorijah bolnikov in ne le pri psihiatričnih, kot to velja zdaj. Pri tem pa je opozorila, da bodo za to potrebna dodatna sredstva.

Poslanci z različnimi pomisleki

Predstavnik Strokovnega združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije Klemen Markeš pa je dejal, da ne verjame, da bo omejitev čakanja kvečjemu 30 minut v čakalnici v praksi izvedljivo.

Poslanka SDS Nada Brinovšek je ocenila, da je ministrstvo pri pripravi bolj malo upoštevalo mnenja stroke. Poleg tega je bila po njenem mnenju ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc neuspešna pri usklajevanjih znotraj koalicije glede na to, da se pod dopolnila niso podpisali poslanci SD. Poslanka SDS Jelka Godec pa je imela pomisleke glede omejitve čakanja na 30 minut. Tako se je spraševala, kako se bo to izvajalo glede na to, da po lastnih izkušnjah zmeraj čaka dlje od pol ure.

V ZL po navedbah Mihe Kordiša podpirajo predlog novele, čeprav meni, da se problem čakalnih dob v javnosti prenapihuje in se s tem vprašanjem manipulira. Po njegovih besedah pa bi bilo treba postaviti določbo, da bi se kot spoštovanje dopustne čakalne dobe za posamezno storitev štelo takrat, ko bi v okviru dopustne čakalne dobe čakala polovica bolnikov.

Poslanka SD Bojana Muršič je dejala, da so imeli glede določb novele nekatere pomisleke, a so jih z dopolnili, ki so jih danes sprejeli, odpravili. Ima pa pomislek, kako bo nova stopnja nujnosti vplivala na čakanje bolnikov z napotnico redno in hitro.

Poslanka SMC Vlasta Počkaj je dejala, da novela ne izhaja iz želje, da se bodo z njo skrajšale čakalne dobe, vendar pa se bodo s spremembami nekaterih členov čakalne dobe uredile. Po njenem mnenju je zakon dober, prav tako je opozorila, da mu stroka ne nasprotuje.