Bohijj v težavah

Napad podlubnikov kot naravna katastrofa

lt
28. 8. 2017, 20.15
Deli članek:

Gozdovi bodo zaradi škodljivca ogroženi še več desetletij.

STA
Podlubniki so se namnožili do te mere, da jih občina ne more več nadzorovati.

Občina Bohinj poziva vlado, naj napad podlubnikov oziroma nastalo problematiko po njihovi namnožitvi razglasi za naravno katastrofo in naj se učinkoviteje odzove z akcijskim načrtom reševanja problematike. Občina med drugim predlaga ureditev subvencij in davčno razbremenitev lastnikov gozdov.

Bohinjski občinski svet je na junijski seji obravnaval poročilo o stanju v gozdovih zaradi podlubnikov in ugotovil, da gre v primeru napada podlubnikov in sanacije na območju Bohinja za naravno nesrečo, ki ni enkratna, kot sta to denimo toča ali pozeba, temveč bo trajala še desetletja. Zato so se svetniki odločili pozvati predsednika vlade in pristojno ministrstvo k učinkovitejšemu ukrepanju.

Svet predlaga poenostavitev sistema subvencij, ureditev subvencij in davčno razbremenitev za tiste lastnike gozdov, ki v rokih urejajo razmere v gozdovih, zagotovitev subvencije za sajenje in obnovo gozda ter povečanje finančnih sredstev območni blejski enoti zavoda za gozdove oziroma krajevni bohinjski enoti.

Občinski svet Občine Bohinj od predsednika vlade in pristojnega ministrstva pričakuje, da ga bosta čim prej seznanila s konkretnimi rešitvami oziroma akcijskim načrtom.