Spletni kriminal

V Sloveniji aretirani heker v ZDA priznal krivdo

ss
28. 8. 2017, 20.30
Deli članek:

Makedonski državljan Djevair Ametovski, ki so ga januarja 2014 aretirali v Ljubljani in nato maja lani izročili ZDA, je na zveznem sodišču v New Yorku pretekli petek priznal očitke glede spletne prodaje ukradenih podatkov o kreditnih karticah.

Profimedia
Ametovskemu po priznanju krivde grozi do 17 let zapora (fotografija je simbolična).

Obtožbe proti Djevairju Ametovskemu so sledile sedemletni preiskavi v sklopu boja proti spletni zlorabi finančnih podatkov posameznikov.

Izročen Ameriki
Makedonca so 22. januarja aretirali v Ljubljani, 20. maja pa je olisičen pristal v New Yorku.

Ametovski, znan tudi pod vzdevki Codeshop, Sindrom in Sindromx, je med letoma 2010 in 2014 prek svoje spletne strani codeshop.su prodajal nezakonito pridobljene podatke o kreditnih in debetnih karticah ter osebne identifikacijske podatke. Omenjene podatke naj bi pridobival od hekerjev, ki so jih kradli finančnim ustanovam in drugim podjetjem s pomočjo tako imenovanega ribarjenja (phishing). Pri slednjem gre za obliko spletnega napada, pri katerem se z različnimi prevarami poskuša potencialno žrtev prepričati, da posreduje občutljive osebne podatke.

arhiv
Novica o izročitvi 30-letnika na spletni strani ameriškega pravosodja.

Tisoči oškodovani za milijone

Skupno je 30-letnik po navedbah tožilstva prodal podatke za okoli 181.000 različnih kreditnih in debetnih kartic. Kupci so nato te podatke izrabili za spletne nakupe in izdelavo lažnih kartic za dvigovanje gotovine z bankomatov. S tem so tisoče žrtev z vsega sveta finančno oškodovali za več milijonov dolarjev. Ametovskemu po priznanju krivde grozi do 17 let zapora, je še poročal Reuters.