Sredstva

Ste letos utrpeli škodo zaradi posledic suše? Ne zamudite roka!

J.P.
25. 8. 2017, 11.38
Posodobljeno: 25. 8. 2017, 11.44
Deli članek:

Občine, ki so na območju, zajetem v predhodno oceno škode po suši, zbirajo vloge oškodovancev.

Bobo

»Na podlagi izdelane predhodne ocene škode v tekoči kmetijski proizvodnji, priznanih kultur ter kriterijev regijske komisije se ocenjuje škodo na kmetijskih kulturah, kot so koruza, travinje, vrtnine na prostem in njivski posevki, razen žit. Škodo lahko prijavljajo oškodovanci, ki so utrpeli škodo na navedenih kulturah in ta znaša več kot 30 odstotkov,« so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Navajajo še dva pogoja: da so oškodovanci vpisani v register kmetijskih gospodarstev oziroma imajo identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva KMG-MID in da je velikost prijavljene površine večja od enega hektara primerljivih površin.

Izpolnjenim vlogam je treba priložiti kopijo obrazca D iz subvencijske vloge oziroma izpis iz registra kmetijskih gospodarstev.

Odprava posledic naravne nesreče

Oškodovanci lahko škodo prijavijo na obrazcu 2 (dobiti ga je mogoče na spletni strani ali v sprejemni pisarni pristojne občine). Na pristojnih občinah jih morajo najpozneje do roka, ki je objavljen na spletnih straneh občin (praviloma do 31. 8. 2017). Vlogam morajo priložiti kopijo obrazca D iz subvencijske vloge oziroma izpis iz registra kmetijskih gospodarstev. Pomoč pri izpolnjevanju obrazcev nudijo pristojne kmetijske svetovalne službe.

Prijava škode se šteje kot vloga za izplačilo sredstev za odpravo posledic naravne nesreče.