Poglabljanje odnosov v EU

Cerar pred spremembami: Držali bomo korak z najbolj povezanimi

T.L.
25. 8. 2017, 10.44
Posodobljeno: 25. 8. 2017, 10.49
Deli članek:

Predlogi o skupnem proračunu in enem finančnem ministru za vse članice območja evra zahtevajo poglobljeno razpravo, pravi Cerar.

Reuters
Miro Cerar.

Slovenija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi ostala na "hitrem pasu" Evropske unije v trenutkih, ko se začenjajo razprave o njeni nadaljnji integraciji, je v intervjuju za tiskovno agencijo Bloomberg dejal premier Miro Cerar

Razprava o tesnejši integraciji članic unije oziroma postavitvi unije na nove temelje se je okrepila po izvolitvi francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Po pričakovanjih se bo ta še okrepila po volitvah v Nemčiji, ki se bodo zgodile naslednji mesec, in na katerih naj bi slavila Macronova zaveznica Angela Merkel. Ukrepi vključujejo zaščito evro območja pred ponovitvijo grške krize s posojili, poleg tega pa tudi možnosti ukrepanja zoper državi, kot sta Madžarska in Poljska, ki rušita demokratične vrednoste EU, piše Bloomerg. 

Cerar je dejal, da predlogi o skupnem proračunu in enem finančnem ministru za vse članice območja evra zahtevajo poglobljeno razpravo. Potrebne pa so tudi razprave glede brexita, posledicah grške dolžniške krize, nezaposlenosti med mladimi in nadaljnje širitve EU.  Ocenil je, da bi razprava lahko države, ki se upirajo tesnejšim vezem, prisilila, da bi se vendarle pridružile tesnejši integraciji znotraj EU.

"Evropa več hitrosti je že realnost," je dejal Cerar. "Moramo stopati v koraku z najbolj povezanim delom EU, to je naša zaveza," je dodal.

Cerar je bil v intervjuju tudi kritičen do poljske vlade zaradi njene sporne reforme pravosodja. "Če bi kdo resno ogrozil vladavina prava v Evropi, bi, v kolikor bi bilo to potrebno, Slovenija podprla sankcije".