Spomin nanjo

FOTO: Iz tragedije se je rodilo prijateljstvo

pk
11. 8. 2017, 19.50
Deli članek:

Marini iz Pulja so v Bovcu prižgali svečke. V Posočje so minuli vikend prispeli starši in prijatelji tragično preminule mladenke iz Pulja. Ta je namreč tam v začetku junija doživela hudo padalsko nesrečo, ki se je končala s smrtjo.

Občina Bovec – Ljubo Hrast
Starši in prijatelji ter župana, zbrani na spominski slovesnosti.

Ganljivo srečanje se je na bovškem letališču zgodilo minuli vikend. Tja so prispeli starši in prijatelji 34-letne Marine Matić iz Pulja, osnovnošolske učiteljice in strastne padalke.

Občina Bovec – Ljubo Hrast
Ob spominsko obeležje so postavili cvetje in svečke.

Spomnimo, v začetku junija je Hrvatica sodelovala na bovškem aeromitingu in se udeležila skupinskega skoka. Potem ko se je formacija razpustila, je imela hude težave s padalom; tako glavno kot rezervno se ji nista odprli. Posledica je bila, da je minuto po skoku v prostem padu padla na travnato površino bovškega letališča, kjer je obležala mrtva.

»Želja je, da bi dogodek prerasel v tradicionalni memorial.«
Marinini svojci

Skočili sta zanjo

Minulo soboto bi dekle praznovalo rojstni dan, zato so se njeni starši in prijatelji, med katerimi je precej padalcev, odločili, da obiščejo Bovec njej v spomin. Pripravili so spominsko slovesnost, ki so jo sicer želeli doživeti v krogu družine in najožjih prijateljev. Pridružila sta se jim še župana Bovca in Pulja.

Marinini starši in prijatelji so tako na letališču postavili sveče v obliki srca. Zvečer sta iz istega letala, s katerim je nesrečno soboto pod nebesni svod odletela Marina, izskočili njeni prijateljici. »Medtem ko sta jadrali v zraku, sta imeli v rokah prižgani dimni bakli. Pristali sta na mestu, kjer zdaj stoji spominsko obeležje,« izjemno ganljiv dogodek, za katerega si tako družina kot prijatelji želijo, da bi postal tradicionalen, opiše tiskovni predstavnik bovške občine Milan Štulc.

Občina Bovec – Ljubo Hrast
Puljski župan (levo) in bovški župan bosta sodelovala.

Za Marino

Na bovškem letališču so zanjo postavili manjše spominsko obeležje, okrog katerega so njeni starši in prijatelji položili cvetje in sveče v obliki srca.

Nova prijateljstva

»Kot je povedal njen oče, je imela Marina dve družini, biološko in padalsko, ki ju je neskončno ljubila. Izrazil je še hvaležnost do župana Valterja Mlekuža in Občine Bovec za podporo in brezpogojno sodelovanje pri postavitvi majhnega spominskega obeležja na mestu, kjer se je Marinina življenjska pot končala,« še pove Štulc.

Je pa žalostna nesreča spodbudila tudi nekaj pozitivnega. Župana Bovca in Pulja, Valter Mlekuž in Boris Miletić, sta se zelo hitro zbližala in dobila idejo, da bi lahko izvedli počitniško izmenjavo otrok med Puljem in Bovcem, nad čimer bi bila tudi Marina gotovo navdušena.