Navodila

Kdaj na urgenco? So za gnečo krivi neobzirni pacienti?

Ž.K.
9. 8. 2017, 07.01
Deli članek:

Čeprav večina Slovencev obisk nujne medicinske pomoči enači z mučnim večurnim čakanjem, je vse več tudi takih, ki menijo, da lahko na urgenci najhitreje rešijo svoje težave.

Bobo
V urgentni ambulanti in dežurni službi ne morete dobiti napotnic za naročene preglede in receptov za zdravila, ki jih redno jemljete, ter zdravniških potrdil.

Bolnišnice v 10 slovenskih mestih so v zadnjih letih s pomočjo sredstev EU dobile nove urgentne bloke. Če ne bo večjih pretresov, naj bi se v nove prostore jeseni končno preselila tudi najbolj obremenjena ljubljanska urgenca, ki poka po šivih. Čeprav je jasno, da so novi prostori več kot potrebni, pa bi se gneči lahko pogosto izognili, če bi urgenco uporabljali le takrat, ko jo res potrebujemo.

Mnogo uporabnikov zdravstvenega sistema se ne zaveda, da bi morali, če v času dežurstev ali v ambulanti nujne medicinske pomoči uveljavljajo storitve, ki niso nujne, dobiti račun, saj so take storitve samoplačniške.

Preden poiščete nujno medicinsko pomoč v ambulanti SNMP, ocenite, ali gre resnično za nujno stanje ali pa lahko počakate na osebnega zdravnika, ki najbolje pozna vaše zdravstvene težave. 

Kaj torej spada pod nujno medicinsko pomoč

Nujna medicinska pomoč pomeni izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in njegove ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena oziroma pri kateri bi glede na bolezenske znake v kratkem času lahko prišlo do takšne ogroženosti. Hkrati na urgenci obravnavajo tudi primere, katerih neobravnava bi lahko pustila trajne posledice. Tako lahko na spletnih straneh urgentnega bloga UKC preberete, da naj številko 112 pokličete v primeru večje krvavitve in krvavitve, ki je ne morete ustaviti, v primeru težav z dihanjem po poškodbi prsnega koša, če po udarcu v glavo nastopi nezavest, če imate odprt zlom kosti ali po padcu čutite močne bolečine v predelu kolka. Klic na urgentno številko je nujen tudi v primeru večjih opeklin, vdihovanja vroče pare ali dima, če ste zabodeni, ustreljeni v glavo, vrat, prsni koš ali trebuh.

3 ure je povprečni čas obravnave v Urgentnem kirurškem bloku v Ljubljani.

Bodite pozorni na spremembe v telesu

Nujno pomoč potrebujete tudi, če vas duši, močno boli v prsih ali izgubljate zavest, če vam nenadoma ohromi del telesa, če nenadoma dobite hud glavobol z bruhanjem, motnjami vida, govora, spomina z ali brez pridružene visoke temperature, če bruhate, izkašljujete ali odvajate kri ali črno, smrdeče, mazavo blato. Takojšnje zdravniške pozornosti ste potrebni tudi, če nenadoma dobite hude bolečine v trebuhu in imate trd trebuh, če imate novo nastale motnje srčnega ritma ali popolnoma nereden utrip ter če imate več dni visoko vročino in ste ob tem omotični, oslabeli, bledi, potni in imate neobičajno nizek krvni pritisk.

Tudi izpahi, zlomi in izvini

Na ta seznam spadajo tudi zlom kosti, izpah sklepa, ureznina, bolečine v prsnem košu po udarcu v rebra ali prsnico, bolečine po udarcu v trebuh, poškodba spodnje okončine, zaradi katere niste več sposobni hoditi, in poškodba kolena, zaradi katere noge ne morete več iztegniti.