Ritual

Ljubitelji kave boste neizmerno veseli

Urška Dretnik
9. 8. 2017, 07.00
Deli članek:

Si jutra ne morete predstavljati brez omame ob sladko-grenkih požirkih kave? Lahko ste veseli, kajti kava ima številne dobre, celo zdravilne učinke na organizem.

Dreamstime
Sploh ni pomembno, katero kavo izberemo, vsa črna zrna imajo zaradi visoke vsebnosti antioksidantov številne zdravstvene koristi.

Zgolj ena skodelica kave na dan zdrami, vlije energijo, optimizem in samozavest. Kar zadeva odpravljanje odvečnih kilogramov, pa je kofein tako učinkovit, da je postal sestavni del večine prehranskih dodatkov za hujšanje. A zakaj bi zapravljali zanje, če lahko shujšate z doma pripravljenim kremnim napitkom iz črnega zlata?

Napotki za hujšanje

Hujšanje s kavo v takšni obliki ne bi moglo biti preprostejše. Vsako jutro si pripravite svež kremni napitek, potem pa izberite čim bolj zdravo kosilo in večerjo. Dovoljen je tudi kakšen prigrizek, sadje ali pest oreščkov. Bodite previdni, če imate visok krvni tlak, težave s preveč aktivno ščitnico ali če vas pogosto muči zgaga. V tem primeru se, preden v zajtrk vključite kavo, raje posvetujte z zdravnikom!

Dreamstime
75 odstotkov ljudi spije najmanj skodelico, celih 15 odstotkov pa več kot štiri skodelice kave na dan.

Recept za shujševalno kremno kavo

Potrebujete dve skodelici vroče prave kave, najbolje ekološko pridelane, 1,5 žlice ekološko pridelanega čajnega masla in žlico kokosovega olja. Skuhajte kavo, kot ste je vajeni, ni treba, da je posebej močna. Medtem v električni mešalnik vlijte nekaj skodelic vroče vode, tako da ga segrejete. Vodo odlijte, nato pa v mešalniku zmešajte kavo, čajno maslo in kokosovo olje. Mešajte toliko časa, da se na površini naredi plast mlečne pene. Popijte takoj po pripravi. Namig: če se zbudite zelo lačni, dajte v mešalnik žličko olja ali čajnega masla več. Če ste še siti od obilnejše večerje, naj bo olja manj. Naučite se poslušati svoje telo!

Zakaj po napitku hujšamo?

Skoraj vse kalorije v napitku prihajajo iz maščob, zato mora telo takoj začeti porabljati maščobo za gorivo. Telo je avtomatično programirano na porabo maščob in skrbno izbrana, zdrava maščoba iz hrane deluje sinergično z maščobo iz telesa.