Starodavno drevo

Prekletstvo starega hrasta: kdor se ga dotakne, umre

V.M.
8. 8. 2017, 20.10
Deli članek:

Krajani vasi Kolare pri Jagodini so v nedeljo zjutraj naleteli na prizor, ki je povzročil, da jih je spreletela drhtavica. Ponoči je padel 300 let star hrast, ki naj bi se ga držalo smrtno prekletstvo.

Facebook
Ker vaščani verjamejo v mistično moč hrasta, se sedaj nihče ne želi približati padlemu drevesu.

Znaki preplaha so se sicer pojavili že pred dobrim tednom dni, ko so krajani srbske vasi ugotovili, da drevo umira, saj so začele trhle veje odpadati kar same od sebe. Posredovalo je lokalno gradbeno podjetje in v zavetju noči podrlo drevo. Ker vaščani verjamejo v mistično moč hrasta, se zdaj nihče ne želi približati padlemu drevesu, ki bo očitno še nekaj časa ležalo na travniku, kjer je več stoletij raslo. Prebivalci vasi so okrog ostankov drevesa in ob vaški poti sicer postavili opozorilni trak, vendar ostajajo »na varni razdalji« in čakajo sanacijo pristojnih služb. Česa se vaščani tako bojijo?

Smrtno prekletstvo

Še v času nekdanje Jugoslavije se je v kraju urejal vaški dom, zato so štirje delavci z drevesa odžagali nekaj vej. Kmalu zatem naj bi vsi štirje umrli v prometnih nesrečah. »Ne želim odstranjevati ostankov drevesa. Čenče so čenče, toda teh ljudi res ni več. Ne vem, ali je to res povezano s sečnjo hrasta, vendar se jaz ne bi igral z usodo. Ljudje tako govorijo,« pravi prebivalec vasi Kolare Dragan Milanović. Trije delavci podjetja Planum si zaradi nasprotovanja domačinov niso upali pristopiti k drevesu, vse dokler vas ni utonila v globok spanec. Ko so se prebivalci prebudili, je drevo ležalo na travniku.

Vsi štirje delavci, ki so pred leti z drevesa odžagali veje, so umrli v prometnih nesrečah.

Ko se zbujajo vampirji

»Če je bilo hrast treba podreti, bi to morali storiti čez dan, v prisotnosti duhovnika, saj je drevo sveto, zato je skrajno neprimerno, da so ga posekali ponoči, ko se budijo vampirji,« je povedal mestni svetnik Miliša Nikolić in dodal, da je bilo drevo posekano na nedostojanstven način. Od treh delavcev je želel spregovoriti samo 53-letni Dragan Jovčić, ki je povedal, da so se nad orjaško drevo spravili s tremi žagami ter za podiranje porabili uro in pol. »Ne bojim se posledic, saj so cerkveni dostojanstveniki dovolili sečnjo. Hrast bi se dokončno posušil v 20 letih,« je dejal Jovčić. Drevo je v notranjosti povsem strohnelo, zato oblasti menijo, da je šlo za pravilno in nujno odločitev. Vaščani pa tako do oblasti kot do hrasta ostajajo nezaupljivi in čakajo na besnega duha, ki bo prišel po skrunitelje svetega drevesa.