Streljanje v Žabjaku

Razmišlja, da bi priznal poskus umora

Janja Ambrožič, Dolenjski list
9. 8. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 12.35
Deli članek:

Višji državni tožilec naj bi predlagal sedem let zapora, zagovorniku obtoženega za poskus umora pa je uspelo preložiti predobravnalni narok.

J.A.
Večkrat obsojen Kovačič je bil samo zaradi tatvin obsojen že trikrat.

V romskem naselju Žabjak je marca letos pod streli iz pištole obležala Saša Šarkezi, ki pa je zaradi hitre zdravniške pomoči preživela. Na zatožno klop je včeraj sedel 26-letni Amadej Kovačič, obtožen poskusa umora 21-letnice.

Na predobravnalnem naroku v sodni dvorani novomeškega okrožnega sodišča ni bilo govora o tem, kaj tožilstvo očita Kovačiču in kakšno kazen predlaga višji državni tožilec Bojan Avbar. Vsa razprava se je vrtela zgolj okoli tega, ali bodo narok preložili ali ne.

»Predlagam, da se narok preloži za en teden ali 10 dni, ker smo od tožilstva šele pred predobravnalnim narokom dobili predlog, kakšna kazenska sankcija naj se obtoženemu izreče v primeru priznanja krivde. Poleg tega smo danes dobili še poročilo o bioloških sledeh na tulcu, ki so ga zavarovali na kraju dogodka,« je rekel Kovačičev zagovornik Aleksander Sitar.

Avbar je temu nasprotoval. »Bistvo predobravnalnega naroka je v tem, da se obdolženec izjasni o krivdi, na naroku za izrek kazenske sankcije pa se določi kazen. Danes gre le za to, da obdolženi reče 'priznam' ali 'ne priznam'. Mislim, da nima smisla prelagati naroka,« je bil odločen.

Sodnik Boštjan Kovič je narok preložil na 24. avgust. »Če obstajajo možnosti, da bodo pogajanja uspešna, se mi zdi narok smiselno preložiti. Ne vidim razloga, da obrambi tega ne bi omogočil,« je dejal.

Kovačič ni veliko govoril, povedal je le, da ne ve, kako poteka tak postopek, saj še nikoli ni bil obsojen (kar pa ne drži). Na koncu je dodal, da se še ni uspel pogovoriti s svojim odvetnikom.

Janja Ambrožič
20. marca letos naj bi Kovačič v naselju Žabjak poskušal umoriti svojo 21-letno partnerko.

Iz vsega, kar se je dogajalo na sodišču, je mogoče sklepati, da obtoženi resno razmišlja o tem, da bi poskus umora priznal, ključni dejavnik pa je kazen. Neuradno smo izvedeli, da naj bi Avbar Kovačiču in njegovemu odvetniku v primeru priznanja krivde predlagal sedem let zapora, kar pa se jima očitno zdi preveč. Preden so zapustili sodno dvorano, je tožilec še glasno izrekel namero, da tožilstvo kljub preložitvi ne bo popuščalo.

In kaj se je v Žabjaku dogajalo usodnega 20. marca? Kovačič naj bi se v avtu sprl s svojo partnerico, do katere je bil zelo nasilen že prej. Med prepirom je dekle steklo iz avta, on pa naj bi streljal za njo. En strel jo je zadel v predel hrbta.

Po streljanju so znanci mladega para iz romskega naselja povedali, da je bil Amadej nasilen tudi do svojih prejšnjih žensk. Saša naj bi sicer zaradi njegovih brc in udarcev lani rodila otroka, ki je dan po rojstvu zaradi hudih poškodb umrl.