Neurja so tu!

FOTO in VIDEO: Po Sloveniji klestila toča v velikosti jajca

S.R.
6. 8. 2017, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Krajevna neurja so že tu, prva velika nevihta se je razbesnela nad Ilirsko Bistrico. Vročinski val se bo končal s prehodom hladne fronte.

Neurje.si/Stanka Lapanja
Toča v Idrijskih Krnicah.

Hladna zračna masa, ki je pretekle dni vztrajala severno od Alp, bo danes zvečer preplavila naše kraje. V severnem in osrednjem delu Alp je bilo te dni kar veliko padavin, posledično se je precej povečal pretok Mure, sporoča Agencija Republike Slovenije za Okolje (Arso).

Facebook/Tjasa Fajdiga
Knežak pri Pivki

Zvečer bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije nastala krajevna neurja. Ob tem lahko narastejo nekatere manjše reke in hudourniki. V večernih urah pričakujemo močan piš severnega vetra, ki bo predvidoma najmočnejši ob obali in bo v sunkih dosegal hitrosti okrog 100 km/h, še napovedujejo.

Arso
Verjetnost pojavljanja toče ob 19.00.

Opozorilo

"Ob prehodu hladne fronte se bo zaradi pregretosti povečala nestabilnost ozračja, kar bo povzročilo nastanek močnih neviht. Predvsem v zahodni polovici Slovenije pričakujemo popoldne in zvečer lokalna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Nevihte lahko nastanejo tudi drugod, vendar z manjšo intenziteto. Naši izračuni kažejo, da se bodo nevihte ob samem prehodu fronte zvečer organizirale v tako imenovano nevihtno linijo. Tak razvoj vremena pa tipično povzroči močan nevihtni piš na širšem področju, zato niso izključeni tudi vetrolomi. Ker smo sredi poletja, naj bodo posebej pozorni obiskovalci kampov," so še zapisali pri agenciji Arso.

Neurje.si pa poroča, da se Iz Italije bližajo nove močnejše nevihte, ki bodo tekom dneva, predvsem pa zvečer zajele večino države. Vmes bodo tudi neurja z močnimi sunki vetra, točo in nalivi!

Arso
Jakost padavin ob 19.00.