Dobro in učinkovito

Zelje odpravlja stres, kumare blažijo opekline

zf
6. 8. 2017, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ste vedeli, da si lahko pri bolečih opeklinah in pikih nadležnih žuželk pomagate z zelenjavo z vrta? Preverite, za kaj vse lahko uporabite okusne in osvežilne poletne dobrote.

Profimedia
Zmleta kumara bo nahranila vašo opečeno kožo in ublažila bolečine.

Paradižnik in kumare so zares odlični v poletnih solatah, pa tudi zeljnata solata se tu in tam prileže. Preverite, kako zelo koristne in drugače uporabne so še poletne radosti z vrta.

Z ZELJEM NAD PIKE

Sveža zeljnata solata pomiri želodec po prekrokani noči. 

Že od nekdaj je zelje cenjeno predvsem zaradi vitaminov in mineralov. Vsebuje veliko vitamina C, bogato je s kalijem, železom in magnezijem.

Zeljni list vam bo v poletnih mesecih omilil bolečino in pospešil celjenje kože pri opeklinah in pikih žuželk. Sveže naribano zelje lajša želodčne razjede, pomirja in zmanjšuje stres. Topli zeljni listi pa omilijo menstruacijske bolečine in migrene v začetni fazi.

S KUMARIČNIM SOKOM NAD OPEKLINE

Kumara je bogata z vitamini A, B, C in E. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, železa in kalija. Odlično odvaja vodo iz telesa in pospešuje izločanje strupov. Vsebuje tudi encim erepsin, ki čisti sluznico. Je lahko prebavljiva in ugodno deluje na ledvice in črevesje. Sok kumare tako pomaga pri razstrupljanju telesa. Pripravimo ga tako, da svežo kumaro olupimo, narežemo na koščke in s paličnim mešalnikom zmeljemo. Zmes ožamemo, da dobimo sok. Gazo, prepojeno s sokom, lahko položimo na opeklino. Kumare lahko narežemo tudi na manjše kolobarje in jih položimo na prizadeto mesto.

Z REPO NAD BOLEČE GRLO

Tudi vas to poletje muči boleče grlo? Najverjetneje je za to kriva klima, ki ste jo nastavili na prenizko temperaturo. Preizkusite recept z repo. Pri sveži repi so uporabni prav vsi deli. Repni vršički so vir kalcija in jih lahko dodajamo v solate. Repa deluje razkužilno, ugodno vpliva na presnovo, čisti sečne poti. Sok prekuhane repe pa je primeren za grgranje. Svežo repo narežemo na manjše kose in jo kuhamo do 20 minut. Sok prekuhane repe ohladimo in grgramo večkrat na dan.

NARIBANO ZELJE

Za 15 minut ga položite na obraz oziroma na odrgnino ali brazgotino. Sestavine v zelju bodo pripomogle k hitrejšemu celjenju in poskrbele, da bo rana čim manj vidna.

IZOTONIČNI NAPITEK

Kumaro prerežite na pol in izdolbite semena. Vsujte jih v vrč, nekoliko pretlačite, dodajte limono in nekaj melisinih listov. Dodajte led in prelijte z vodo.