Afera farmacevtka

Janković predlaga, naj Klemenčič "kar sam napiše sodbo"

G.G.
14. 7. 2017, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dan potem, ko se je minister za pravosodje Goran Klemenčič v postopku zoper Zorana Jankoviča postavil na stran tožilstva, se je odzval ljubljanski župan.

STA
Jankovič ne glede na vse še naprej verjame "v pravico, pravičnost sodišča in v odločitve, ki se sprejemajo v sodnih dvoranah, ne pred sodiščem, in tudi ne v pisarni pravosodnega ministra."

“Več kot očitno je, da mi minister za pravosodje in bivši predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič z včerajšnjo izjavo namerno škodi. Še več, v svoji želji, da bi me obsodili, gre tako daleč, da je celo pripravljen spremeniti zakon,” je oster Zoran Janković, zoper katerega bi tožilstvo rado sprožilo kazenski pregon zaradi domnevnega zahtevanja spolnih uslug.

Spomnimo. Preiskovalna sodnica je odredila uničenje izsledkov prisluhov ljubljanskemu županu, ker naj bi tožilstvo zamudilo rok za sprožitev kazenskega pregona.

Ministrstvo za pravosodje je včeraj pritrdilo stališčem generalnega državnega tožilca Draga Škete, da odločitev preiskovalne sodnice v konkretnem primeru odstopa od dosedanje sodne prakse. Ne odločbe ustavnega sodišča ne druge okoliščine pa ne dajejo podlage za očitek tožilki, da bi se mogla in morala zavedati, da glede na vse dejanske in pravne okoliščine primera zamuja domnevno prekluzivni zakonski rok, navaja ministrstvo.

Preberite tudi Zadeva Janković, prisluhi in farmacevtka: Klemenčičevi preučujejo.

"Če bo odločitev potrjena tudi na drugi stopnji, bo ministrstvo nemudoma pristopilo k spremembi zakona, saj bi takšna interpretacija zakonskih določb nesporno in nesorazmerno omejila preiskavo in pregon vseh zahtevnih oblik kriminalitete,"so napovedali.

To pa je zmotilo ljubljanskega župana. “Minister s svojo izjavo, da se z mojim primerom sodna praksa na prvi stopnji spreminja in odstopa od dosedanje prakse, nedvomno neposredno deluje proti neodvisnosti sodišča in direktno nakazuje, kakšno sodbo naj bi sprejela višja instanca. Prepričan sem, da minister za pravosodje, ki je znan tudi po svoji vehementni izjavi, da bodo letele glave, če primer zastara, včeraj ne bi smel dati izjave, kajti s tem poskuša vplivati na odločitev sodišča,” sporoča Janković in dodaja, da ga ne bo presenetilo, če se bodo “prirejeni prisluhi ali njihovi deli nenadoma znašli v javnosti. To bo namreč še en dokaz, da nekaterih na NPU-ju in tožilstvu ne zanimata resnica in pravica, temveč le politikantstvo.”

Jankovič sklene s pikro pripombo v slogu nekaterih najbolj vidnih slovenskih “pomladnih” politikov: “Da bi si gospod Klemenčič olajšal delo, predlagam, naj kar sam napiše sodbo in s tem pokaže, kako razume neodvisnost sodišča.”