Intervju

»Pojdite na volišča in izberite predsednika«

Manuela Doso
20. 6. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prvi intervju z Dominikom Kozaričem v vlogi za zdaj še neuradnega kandidata za predsednika Republike Slovenije!

Facebook
Kozarič je oče šoloobveznega dečka, družino si je v sončni Španiji ustvaril s Slovenko, preživlja pa se s petjem.

Enainpetdesetletni glasbenik, rojen v Ljubljani, v družino srednjega sloja, materi, ki je delala kot ekonomistka, in očetu, ki je kruh služil kot delovodja, je z dvema mlajšima sorojenkama odraščal v Trzinu. Po poklicu veterinar, izreden vokalist, mož beseda, odkrit, sočuten, luciden, za pravico bi dal življenje, tako so ga opisali ugledni Slovenci, ki Kozariča dobro poznajo. Že kot majhen ni trpel krivic, povedal je naravnost, in pozneje, kot odrasel, je bil marsikomu trn v peti prav zaradi pokončne drže, svojega stališča, od katerega ni, če je bil prepričan v svoj prav, odstopal niti za pol centimetra. Z glasbenikom, zapisanim v zlato obdobje slovenske pop glasbe z baladami Reka luči, Zaradi nje, Tina, Ljubi jo nežno in številnimi drugimi, smo se pogovarjali o pogledih na nekatere aktualne teme v državi.

Bi lahko popravili socialno stanje državljanov in državljank, ki živijo na robu ali pod pragom revščine, našli pot do delovnih mest za brezposelne?

Najprej bi se zavzel za občutno zmanjšanje davkov, uvedel ugodnosti in olajšave podjetnikom in podjetjem, ki bi zaposlovali oziroma odpirali nova delovna mesta.

Med prvimi stvarmi, ste napovedali, bi zarezali v korupcijo?

V Sloveniji imamo protikorupcijsko komisijo, ki se ukvarja z zatiranjem korupcije, toda vanjo je treba zarezati globoko, se boriti z vsemi silami, jo zatreti v kali. Korupcija je rak rana slovenskega prostora, ki se je »reševala« samo pred volitvami, je vir vseh težav v Sloveniji. Za nekatere zakoni delujejo dobro, za druge, žal, ne. Pred zakonom smo vsi enaki na papirju, v realnosti pa gotovo ne.

osebni arhiv
Dominik Kozarič

Enakopravni na papirju?

Enakost pred zakonom je zagotovljena s 14. členom Ustave RS. V kolikor bi se zakoni spoštovali, bi bili vsi enaki, toda Slovenija ne bi bila, kjer je, govorim o ekonomski, gospodarski in socialni situaciji, če bi bilo temu tako.

Problem meje v Piranskem zalivu ...

Piran spada k Sloveniji, je slovensko primorsko mesto! Ime Piranski zaliv samo po sebi nesporno nakazuje, kam in h komu pripada.

V Sloveniji imamo dve avtohtoni manjšini, italijansko in madžarsko, bi bilo po vašem smiselno urediti enake pravice tudi za nemško govoreče?

Prav gotovo. Če smo pred zakonom vsi enaki in če imata dve avtohtoni manjšini urejene pravice, resnično ne vidim nobenega razloga, zakaj teh pravic ne bi smela ali mogla imeti urejenih tudi tretja manjšina, v konkretnem primeru nemško govoreča.

So po vašem mnenju pravice istospolnih korektno urejene?

Da, menim, da so. Sicer bi vam na zastavljeno vprašanje lažje in bolje odgovorila oseba z istospolnimi nagnjenji.

osebni arhiv
Dominik Kozarič za zdaj še zbira podpise, da bo lahko kandidiral.

Kako gledate na vprašanje beguncev v Sloveniji, je za njihove pravice poskrbljeno?

Slovenci so vedno lepo skrbeli za ljudi, ki so potrebovali pomoč, smo izjemno socialen narod. Težava, ki jo vidim jaz, je, da slabše delamo z lastnimi državljani.

Primerjajte življenje v Španiji z življenjem v Sloveniji ... 

Španija, Slovenija ali kjerkoli drugje v svetu, bistvo življenja je povsod enako.

Se nameravate preseliti v Slovenijo?

Če bi bil izvoljen za predsednika, prav gotovo, sicer pa na to v danem trenutku težko odgovorim.

Ali drži pregovor, da kdor poje, zlo ne misli?
Zame velja kot pribito! Sicer pa, odvisno od človeka do človeka, bolj drži pregovor, ki pravi, da se klin s klinom zbija.