Je zadeva obstala?

Še vedno iščejo odgovorne za smrt na urgenci

pk
19. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Epiloga zgodbe, ki je lani močno pretresla Slovenijo – zaradi napačne inštalacije plinov v urgentnem centru bolnišnice v Šempetru pri Gorici je umrl 52-letni moški –, še ni.

STA
Tudi zaposlene v šempetrski bolnici je dogodek precej pretresel.

Lanskega marca je šempetrska bolnišnica razkrila šokantno dejstvo. Sporočila je, da jim je pri reanimaciji v novem urgentnem centru nedavno umrl bolnik, ki so ga namesto s kisikom zaradi napačne napeljave medicinskih plinov oskrbeli s smejalnim plinom.

Da bi bila njegova smrt posledica napake zdravniškega osebja, se je hitro izključilo, saj so bili vsi medicinski postopki pri oživljanju pacienta ustrezni. Tako policija kot bolnišnica sta takrat dali jasno vedeti, da gre za problem tehnike, ne zdravstvene oskrbe. Tako so kriminalisti odgovorne za napako v napeljavi plinov začeli iskati v podjetjih, ki so bila vpletena v gradbeno-obrtniška in nadzorniška dela.

sta
V cev za kisik je bil napeljan smejalni plin.

Tri smrti

Odgovorni za napako v napeljavi plinov, kar je imelo za posledico tri smrti, so očitno med izvajalci in podizvajalci del, nadzorniki, podpisniki pogodb in drugimi povezanimi z gradnjo.

Po obsežni kriminalistični preiskavi so s Policijske uprave Nova Gorica konec lanskega leta sporočili, da so padle prve kazenske ovadbe za sedem oseb, ki naj bi storile osem kaznivih dejanj. Vsi ovadeni naj bi pripadali podjetjem, ki so bila na različne načine vključena v montažno in nadzorniška dela na novi urgenci. Osumljenim očitajo, da so s svojimi ravnanji ali opustitvijo dolžnih ravnanj dopustili, da je bil v uporabo dan pripomoček, ki je bil neustrezno priključen.

A to še ni bilo vse; sledil je nov šok. Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos je hkrati razkril še, da naj bi zaradi smejalnega plina poleg omenjenega 52-letnika umrla še dva bolnika, 63-letna ženska in 78-letni moški, prav tako iz severnoprimorske regije.

pk
Na šempetrski urgenci naj bi zaradi smejalnega plina umrli trije pacienti, ne le eden.

Ni še konec

Vse od tedaj o primeru in o tem, kako se vse skupaj odvija, ni veliko znanega. Po naših informacijah naj bi državno tožilstvo, ki usmerja postopek, še vedno preučevalo več tisoč strani različnih dokumentov, pričakovali naj bi tudi nove papirje. Podali naj bi namreč zahtevo za pridobitev dodatnih podatkov z ministrstva za zdravje, republiške agencije za zdravila in medicinske pripomočke ter od proizvajalca stropnih stativov.