Grad Rihemberk

Ni več zaraščen in propadajoč; sprejel bo ljudi

P.K.
16. 6. 2017, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Krog žalostne usode srednjeveškega objekta, ki leži na markantni točki nad vasjo Branik na Goriškem, se je včeraj sklenil.

Novogoriška občina bo denar za celovito obnovo poskušala črpati prek različnih projektov.

Domačini so sporočili veselo novico: eden od najslikovitejših gradov na Slovenskem in spomenik državnega pomena je ponovno odprl vrata turistom. 

Mogočen objekt je včeraj spet odprl svoja vrata.

Braničani so namreč skupaj z Mestno občino Nova Gorica, ki je grad pred leti dobila od države, zagrizli v njegovo ureditev, tako da je zdaj že nared za obiskovalce. To, da grad ponovno odpre vrata, je bila tudi zahteva države ob prenosu lastništva na mestno občino.

Ta zahteva se je z včerajšnjim dnem vsaj delno že izpolnila. Mestna občina je z domačini očistila okolico in notranjost gradu, pa tudi za varnost so poskrbeli. Vse to je občinsko blagajno stalo okrog 140.000 evrov.

Prvi obiskovalci so si tako lahko že včeraj ogledali zunanje dele gradu, vrtove in terase. Notranji deli pa bodo na ogled kasneje, saj jih je treba še obnoviti, kar pa bo potekalo počasneje. Ocenjuje se, da naj bi celotna sanacija gradu znašala med osem in deset milijonov evrov. V poslopje bodo med drugim umestili tudi vsebine; za zdaj je jasno, da bosta tu domovala informacijska pisarna in manjši gostinski lokal.