(NE)SPORNO

Janševa stranka plačuje za zbiranje podpisov

Matej Klarič
16. 6. 2017, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kot je v sredo na facebooku zapisal predsednik državnega zbora Milan Brglez, je naletel na zanimivo odkritje glede študentskih del.

Bobo
Kot kaže, bo Viliju Kovačiču ob pomoči SDS uspelo zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma.

Bobo
Brglez je ostro obsodil tovrstne prakse in dejal, da od pristojnih pričakuje ukrepanje.

Pod naslovom Zbiranje podpisov za referendum je bilo namreč pri študentskem ponudniku del M servis Novo mesto mogoče zaslediti oglas za zbiranje podpisov za referendum proti obstoječemu predlogu gradnje drugega tira.

Navedena urna postavka za delo je bila 4,53 evra, ponujena pa je bila tudi dodatna stimulacija za vsak zbrani podpis. Brglez je zapisal, da tega dela verjetno ne ponuja Vili Kovačič, ki je sicer uradni pobudnik in začetnik zbiranja podpisov. Na njegov zapis se je odzvala poslanska in strankarska kolegica Erika Dekleva, ki se je vprašala, ali je to res legitimno. Brglez je prepričan, da je v ozadju zbiranja stranka SDS. Predsednik DZ je tovrstno dejanje obsodil. Dejal nam je, da je zanj plačevanje za zbiranje podpisov nezaslišano in v nasprotju z duhom referenduma. Kot pravi, gre za zlorabo pravic državljanov in zato pričakuje, da bodo pristojne službe preverile sporne prakse in ukrepale. 

V ozadju stranka SDS

Lahek plen
Kot pravi Jože P. Damijan, eden od najglasnejših nasprotnikov izvedbe projekta v obstoječi obliki, je Janševa stranka gotovo zainteresirana, da tako velik posel po volitvah izpelje sama, na kar kaže tudi povečano število stojnic SDS po državi. Meni tudi, da Cerar nima predvidenih drugih načrtov: "Ker je Cerar tako zagledan v svojo veličino, bo seveda postal lahek plen starega mačka."

Da v ozadju ni Vili Kovačič, temveč stranka SDS, nam je potrdilo več različnih virov. Med njimi tudi oseba, ki se je zanimala za opravljanje dela. Pri vsem skupaj je nekoliko presenetljivo, da stranka, ki velja za najbolj organizirano v Sloveniji, ne premore dovolj notranjih kadrov, ki bi za njih prostovoljno ali za plačilo zbirali podpise. Tako so očitno morali Kovačiču na pomoč priskočiti s plačevanjem prek študentskih napotnic. Da je zadeva sporna tudi za njih kaže dejstvo, da so včeraj kmalu po Brglezovem razkritju, nekaj čez 16. uro, naročili servisu umik oglasa. 

Predvolilni referendum

Kot kaže, bo Kovačiču ob podpori nekaterih opozicijskih strank uspelo zbrati dovolj podpisov, ki bodo omogočili razpis referenduma. Do včeraj naj bi s kampanjo proti dvojni ceni za enojni tir zbral 35 tisoč podpisov. Časa za preostalih pet tisoč potrebnih podpisov za razpis referenduma pa ima do četrtka, 22. junija, ko poteče 35-dnevni rok. Očitno bo SDS prav na tem referendumu tokrat gradila svojo predvolilno kampanjo ob nespretnem početju vladajoče SMC, ki do zdaj še vedno ni znala pojasniti vloge Madžarov in poskrbeti za večji nadzor nad projektom, ki bi preprečil korupcijska tveganja in ponovitev Teša 6.