Nekdanji zvezdniški parček končal na sodišču

Helena Blagne o nekdanjem možu: Veliko govoril, nič zaslužil

mr
16. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevala obravnava tožbe Mitje Zamana, ki od svoje nekdanje sopotnice Helene Blagne terja 150 tisočakov.

Svet24
Helena Blagne z odvetnikom Davidom Slugo.

Tožnik Mitja Zaman, ki mu pomaga odvetnik Zoran Korenčan, je po lastnih navedbah v času trajanja zveze vse premoženje prepisal na Blagnetovo, in sicer zaradi dolgov oziroma težav z dacarji. Zdaj pa del vloženega denarja v vilo v Žabnici in stanovanje ob Celovški cesti v Ljubljani terja nazaj s tožbo, »težko« 150 tisoč evrov.

Zaman je med zaslišanjem aprila napovedal, da bo denarni zahtevek še povečal, ker je tudi »vlagal v te nepremičnine, jih adaptiral, da je njihova vrednost bistveno višja kot ob nakupu«. Na očitke Davida Sluge, odvetnika Blagnetove, da v času trajanja ekonomske skupnosti ni nič zaslužil, da je bil torej zgolj »Helenin strošek«, pa je zatrdil, da je v najboljših časih služil milijone mark. Ob tem je pojasnil, da je do leta 1995, ko se je razvezal s prvo ženo in spoznal Blagnetovo, delal v trgovinskih poslih, potem pa je »šel v drugo smer« in nabavil stroje za drobljenje kamna, se povezal z Bosno in Stabilizacijsko silo (SFOR) v okviru Nata ter pet let vzdrževal letališče v Tuzli, kjer se je pogrezal teren. Hkrati se je v tistem času v Sloveniji ukvarjal s prevozi za Viator in Vektor, Žurnal ... »Toliko denarja sem zaslužil, kot ga ona še videla ni,« je dejal in hkrati potarnal, da je bil pri hiši »zadnja violina«, da je moral zadovoljevati vse njene finančne potrebe. »Ko sem ji kupoval krznene plašče za po 10 ali 15 tisoč evrov, je pa ni zanimalo, od kod mi denar,« je dejal.

Svet24
Mitja Zaman terja v tožbi 150.000 evrov.

Trgovec, ki se je izdajal za diplomata

Besedo je včeraj dobila tudi Blagnetova, ki je izpovedovala povsem drugače kot njen nekdanji življenjski sopotnik. Vztrajala je pri navedbah iz pripravljalnih vlog, da Zaman v času, ko sta bila skupaj, ni zaslužil ali prispeval v skupno gospodinjstvo niti centa, težav z dacarji pa takrat po njenih besedah tudi ni imel. Ob tem je poudarila, da sta si premoženje z notarskim sporazumom razdelila že leta 2012 in da je zato zanjo »zgodba končana«. Na očitke Zamana, da je bila v času njune zveze nezaposlena, je odgovorila, da ima 25 let delovne dobe in da so bili zaslužki, predvsem v zlati dobi devetdesetih let, »zelo dobri«. »Tožnik pa nima niti enega dneva delovne dobe. Med leti 1995 in 2013 je bil nezaposlen, pregovarjala sem ga, da si uredi vsaj zdravstveno zavarovanje,« je dejala. O Zamanovih poslih v Bosni prav tako ni vedela kaj prida povedati. »Govoril mi je o nekih mašinah, peskokopih, ampak jaz od tega nisem videla niti evra,« je dejala. In še: »Do danes pravzaprav nisem vedela, kaj je po poklicu. Šele med tem sodnim postopkom sem izvedela nekatere stvari. Po poklicu je trgovec, govoril pa mi je, da je ekonomist in diplomat.«

Krzno si je pravzaprav kupovala sama

Na vprašanje sodnice Vere Gams Premrl, zakaj je potem toliko let vztrajala v zvezi, je Blagnetova odgovorila: »Ne vem. Zaradi sina, ves čas je govoril, da bo nekaj zaslužil. Delal je tisoč poslov, rezultatov oziroma 'haska' pa nobenega. Bila sva že dvakrat prej pred ločitvijo. Sama sebe ne razumem.« Primadona slovenske glasbe se je dotaknila tudi zloglasnih krznenih plaščev in povedala, da je Zamanu bančno kartico za nakup dala sama. Tudi potovali so zgolj v okviru njenih koncertnih turnej. »Drugih potovanj pa ni bilo, bi bilo pa lepo, če bi bila,« je dejala. Zaman je bil po njenih besedah celo tako brez ficka, da je preživnino za svoji dve hčerki iz prejšnjega zakona plačeval iz njenih prihrankov. Je bil pa »prijetna družba«, dokler je bil »finančni pretok od mene k njemu odprt«. »Ko pa sem to finančno konstrukcijo zaprla, se je odnos spremenil na mnogo slabše,« je dejala in poudarila, da lahko še nekako spregleda, da je bil slab mož, da je bil slab oče, pa nikakor. »Obžalujem, da moram izpovedovati o teh stvareh,« je dejala. Saga se bo z zasliševanjem prič nadaljevala v začetku oktobra.