Stanje se ni izboljšalo

V šoli so presežne vrednosti radona

mž/Dolenjski list
15. 6. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na novomeški podružnični šoli Podgrad bodo v sklopu celovite energetske sanacije šole odpravili tudi presežne vrednosti radona. Ta je dopustno vrednost, 400 bekerelov, presegel že leta 2013.

OŠ Stopiče
Na PŠ Podgrad po poletju ne bo več težav z radonom.

Mestna občina Novo mesto bo celovito energetsko sanacijo podružnične šole Podgrad izvedla v okviru večjega projekta energetske sanacije vrtcev in šol, za katerega je od ministrstva za infrastrukturo aprila prejela odločbo o sofinanciranju v vrednosti malo manj kot 1,2 milijona evrov, z lastnim denarjem pa bo odpravila radon in vlago v kletnih prostorih ter prekrila streho. Izbor za izvajalca slednjega je zaključen, energetsko prenovo pa bodo izvedli po modelu javno-zasebnega partnerstva skupaj s Petrolom.

Ravnateljica Mateja Andrejčič: »Glede na to, da smo na kraškem območju, se lahko vrednost spreminja mesečno.« 

Kot je pojasnila ravnateljica matične Osnovne šole Stopiče mag. Mateja Andrejčič, je po meritvah, ki jih je leta 2013 v PŠ Podgrad opravil Zavod za varstvo pri delu Ljubljana, v eni učilnici vrednost radona presegla 500 Bq/m³. »Šola je po navodilu ministrstva za zdravje, Uprave RS za varstvo pred sevanji, izvedla predlagane manjše ukrepe in redno dnevno prezračevanje prostora. Meritve so ponovili leto pozneje in vsebnost radona je bila 507 bekerelov, kar je še vedno nad dopustno mejo 400 bekerelov. Po pogovoru s strokovnjakom za varstvo pred sevanji smo ustanovitelja šole, Mestno občino Novo mesto, obvestili o potrebni temeljitejši sanaciji radona in plesni v šoli. Posredovali smo meritve in predlog za sanacijo, ki bo v šoli potekala poleti,« je povedala.

Sanacijo težko pričakujejo

Popravila na šoli željno pričakujejo, glede na to, da otroci in zaposleni v stavbi preživijo deset mesecev na leto, čeprav vrednosti radona niso bile tako visoke kot denimo po drugih slovenskih šolah, o katerih se je veliko pisalo.

»Glede na to, da smo na kraškem območju, se lahko vrednost spreminja mesečno,« je dejala Andrejčičeva in dodala, da jih veseli, da se bodo rešili tudi vlage, ki se poleti pojavlja v kletnih prostorih, razdelilni kuhinji in jedilnici. Z njo se zdaj spopadajo z namestitvijo pobiralcev vlage in vsakoletnimi obnovami opleskov. Na novomeški občini so povedali, da je ocenjena vrednost sanacije radona 65 tisoč evrov, pogodbena vrednost celotne energetske sanacije v sklopu javno-zasebnega partnerstva pa 124.753 evrov (brez DDV); pri tem bo zasebnik zagotovil 51 odstotkov vrednosti in celoten DDV, do 40 odstotkov predstavlja denar iz kohezijskih skladov, preostalo pa bo zagotovila občina.