Kaj bo počel na Dobu?

Bavčarjev zaporniški urnik: običajni dan za rešetkami

sa
15. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bavčar je sodbo dvignil, zdaj mu bodo poslali poziv za nastop zaporne kazni, od dviga do začetka prestajanja kazni pa mora preteči še osem dni.

STA
Bavčarju se odpirajo vrata zapora na Dobu.

Igor Bavčar, nekdanji prvi mož Istrabenza, je prejšnji petek dvignil pravnomočno sodbo višjega ljubljanskega sodišča. Slednje mu je potrdilo petletno zaporno kazen v zadevi Istrabenz, po sodbi pa so se mu odprla vrata zapora na Dobu. V petek sta sodbo dvignila tudi brata Sušinski, Kristjan in Nastja, vsi njihovi odvetniki pa so sicer že napovedali, da bodo vložili zahtevke za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki pa vseeno ne zadržijo izvajanja kazni.

Kako nato naprej?

V roku osmih dni od dviga sodbe mora zdaj sodišče Bavčarju in bratoma Sušinski poslati poziv za nastop zaporne kazni. Nato imajo 15 dni časa, da poziv dvignejo, od dviga pa mora preteči še osem dni do začetka prestajanja kazni. Obsojeni sicer lahko prosi sodišče za odlog prestajanja zaporne kazni, o čemer more odločati sodišče, kar pomeni, da se lahko odhod v zapor za nekaj časa še podaljša. V pozivu jim bo sodišče sicer tudi napisalo, na kateri dan se morajo zglasiti na prestajanju kazni v največjem zaporu v Sloveniji.

STA
V zaporu na Dobu so zaprti obsojenci, ki prestajajo kazen, daljšo od enega leta in pol ter do 30 let.

Najrazvpitejša obsojenca

Na Dobu so zaprti moški obsojenci, ki prestajajo kazen, daljšo od enega leta in pol ter do 30 let. Najrazvpitejša obsojenca, ki sta »bivala« tu, sta bila Silvo Plut in Metod Trobec. Danes je tam skupno 562 zapornikov. Ko bodo Bavčar in brata Sušinski prestopili prag zapora, bodo najprej nameščeni v sprejemni oddelek, kjer je sicer lahko obsojenec nameščen do enega meseca. »Obsojenec je zdravniško pregledan. V enem mesecu se za obsojeno osebo pripravi osebni načrt,« so nam povedali na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Nato pade odločitev, kam je obsojenec nameščen oziroma na kateri oddelek (odprti, polodprti …). Sobe v zaporu so različne, in sicer skupinske sobe, manjše sobe z manj posteljami ter enoposteljne sobe. Vse so opremljene podobno, obsojencu pripada postelja in omara. »V enoposteljnih sobah v dveh novejših oddelkih imajo obsojenci v sobi lastne sanitarije, mizico s stolom in hladilnik,« so še pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

STA
V enoposteljnih sobah imajo obsojenci v sobi lastne sanitarije, mizico s stolom in hladilnik.

Kako poteka običajni dan?

Bujenje je ob šestih zjutraj, nato sledi zajtrk, ki ni obvezen. Med potekom dneva se lahko obsojenci vključujejo v različne aktivnosti, v delo, izobraževanje, tretmanske oblike dela … 

Bujenje je ob šesti uri zjutraj, nato sledi zajtrk, ki ni obvezen. Med potekom dneva se lahko obsojenci vključujejo v različne aktivnosti, v delo, izobraževanje, tretmanske oblike dela, v različne obravnave (na primer obravnavo odvisnosti od alkohola ali droge, obravnavo svojega kaznivega dejanja in tako dalje), v prostočasne dejavnosti, športne aktivnosti in tako naprej. »Obsojenci so lahko razporejeni na delo v okviru zavoda ali zunaj zavoda. V okviru zavoda obsojence razporejamo na delo v podjetje, ki izdeluje gasilsko opremo in se nahaja znotraj zavoda, ter v dela, potrebna za delovanje zavoda (kuhinja, pralnica, gradbena dela, hišna dela in tako dalje). Obsojenci, ki delajo, imajo status delavca in iz tega naslova določene pravice (nagrada za delo, dopust),« so dodali na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Internet in televizija

Zaporniki lahko uporabljajo televizijo, po predhodnem dovoljenju zavoda lahko posedujejo tudi lastno televizijo. »Obsojenci v zaprtem delu zavoda in v polodprtem oddelku ne smejo dostopati do spleta, obsojenci na odprtem oddelku pa lahko uporabljajo internet in mobilne telefone,« so zaključili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.