Sova

Cerar o tajnih preiskavah slovenskih državljanov: Šlo je za starejšo delovno različico

T.L./STA
22. 5. 2017, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dejal je še, da ne bo dovolil, da na vlado pride neustavno besedilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Premier Miro Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje zagotovil, da gre pri besedilu zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, ki se je pojavilo v javnosti, za eno od starejših delovnih različic, ki ne predstavlja niti predloga osnutka zakona, kaj šele končnega predloga. Dejal je, da ne bo dovolil, da na vlado pride neustavno besedilo.

Franc Trček (ZL) je namreč v poslanskem vprašanju opozoril, da se je pred nedavnim v javnosti pojavil osnutek novega zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Besedilo zakona je po njegovi oceni "blago rečeno škandalozno" in neustavno v več členih. "Res imamo težave s temi službami, ampak to ni izgovor, da se na ta način potihem in naskrivaj piše tovrstna zakonodaja," je poudaril.

Cerar je v odgovoru pojasnil, da zdajšnja zakonska ureditev delovanja Sove izvira iz leta 1999, do danes pa je zaradi novih okoliščin (terorizma) in tehnologij, ki so se pojavile, postala zastarela. Zato je na svetu za nacionalno varnost prišlo do odločitve, da je treba zakonodajo s tega področja posodobiti, med drugim tudi zakon o Sovi, je dejal.

Po Cerarjevih besedah gre v primeru besedila, ki je prišlo v javnost, za eno od starejših delovnih različic, ki ne predstavlja niti predloga osnutka zakona, kaj šele končnega predloga. Strokovni osnutek zakona bo po njegovih besedah pripravljen do poletja, ko bo šel tudi v javno razpravo.

Cerar je zagotovil, da nikoli ni in ne bo dovolil, da na vlado pridejo gradiva, za katera bi pristojne službe ugotovile, da so neustavna.

Spletni portal Pod črto je namreč pred dnevi poročal, da osnutek novega zakona o Sovi, ki ga pripravlja vlada, agenciji močno širi pooblastila delovanja. Sova bi lahko med drugim tajno preiskovala tudi slovenske državljane, ki s preiskavami ne bi bili nikoli seznanjeni.