Grozljiva smrt

Po stopinjah nacistov: na zapornikih testirali smrtonosne strupe

T.L.
22. 5. 2017, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dokumenti dokazujejo, da je Islamska država v Mosulu izvajala poskuse na ljudeh.

Profimedia
Iraške sile so našle zapiske, ki potrjujejo, da je Islamska država na ljudeh testirala smrtonosne spojine.

Islamska država je na zapornikih preizkušala strupene kemikalije, testov pa so se lotili zato, da bi uspeli pridobiti lahko dostopno kemično orožje, ki bi bilo uporabno tako v lokalnem okolju kot tudi v terorističnih napadih po svetu, ki jih izvajajo simpatizerji IS, kažejo poročila, ki so jih v Mosulu našli iraški vojaki in o katerih je prvi poročal britanski The Times.

Poročila, ki v arabskem jeziku podrobno opisujejo eksperimente s talijevim sulfatom in "sestavino, ki temelji na nikotinu", so vojaki med izvajanjem vojaških operacije našli v prostorih Univerze v Mosulu. Britanske in ameriške sile so že potrdile, da so poročila verodostojna in da pripadajo Islamski državi. Mosul sicer Islamska država nadzoruje od leta 2014. 

Počasno zastrupljanje, smrt v mukah

V enem od opisanih eksperimentov so zapornika, težkega okoli 100 kilogramov, postopno zastrupljali s talijevim sulfatom, ki so ga raztopili v njegovi hrani in vodi. V obdobju desetih dni je žrtev trpela zaradi slabosti, povišane telesne temperature in otekanja notranjih organov preden je umrla v mukah. 

Talijev sulfat je spojina brez vonja in okusa, za povzročitev smrti zadostuje že čajna žlička te anorganske spojine, ki se je najpogosteje uporabljala kot rodenticid. O njej je pisalal tudi slovita avtorica detektivskih romanov Agatha Christie. To, kar raziskovalci Islamske države, opisujejo kot "idealen smrtonosni strup", je v nekaterih državah v prosti prodaji. 

Druga sestavina, ki se pojavlja v beležkah IS, se nahaja v nikotinu in jo je mogoče ekstrahirati iz cigaret in tekočin ter je enako smrtonosna do ljudi. V enem eksperimentu so raziskovalci spojino nanesli na kožo, zaradi česar je žrtev izgubila zavest. V drugem so spojino injicirali in žrtev je v dveh urah umrla. 

"Gre za grozljivo početje, ki spomni na čase nacistov, ki so živčne strupe testirali na živih ljudeh. Med drugo svetovno vojno so nacisti z iperitom (gorčični plin) izvedli na tisoče eksperimentov s smrtnim izidom nad zaporniki v koncentracijskem taborišču Sachsenhausen, blizu Berlina, je ob poskusih pripadnikov Islamske države za Times dejal Hamish de Bretton-Gordon, strokovnjak za kemično orožje. 

Zapiski ne razkrivajo možnih načinov uporabe strupenih kemikalij, očitno pa so bila testiranja del večjega programa za razvoj orožja, ki ga je začela Islamska država ob zavzetju mesta.