Napad na tožilstvo

V nahrbtniku prenašal dva noža in ročaj sekire

M.K.
22. 5. 2017, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

33-letni Ptujčan, ki je prejšnjo sredo poskušal nasilno vstopiti v prostore okrožnega državnega tožilstva Ptuj in je grozil tamkajšnjim zaposlenim, je po zaslišanju pred dežurno preiskovalno sodnico pristal v priporu.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V petek so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, v sodelovanju s policisti PP Ptuj, k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju privedli 33-letnega Ptujčana, ki je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj Oviranje pravosodnih in drugih državnih organov po 286/II čl. Kazenskega zakonika (KZ-1) in Poškodovanje tuje stvari po 220/I-III čl. KZ-1.

Osumljeni je hotel prejšnjo sredo okoli 15.00 nasilno vstopiti v uradne prostore Okrožnega državnega tožilstva na Ptuju, potem, ko mu zaradi večkratnih, predhodno izrečenih groženj in ustrahovanja vstopa niso dovolili. Pri tem je poškodoval vhodna vrata in kljuko, zaradi česar je nastala premoženjska škoda v višini 1.000 evrov. Osumljeni je že pred dvema mesecema grozil zaposlenim na Okrožnem državnem tožilstvu na Ptuju, da bo naslednjič prišel s sekiro, in da bo vse razbil. Kazniva dejanja je storil iz sovraštva do pravosodnih organov, ker mu niso vrnili predmetov, ki so dokaz v kazenskem postopku, ki teče zoper njega, za kaznivo dejanje Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I čl. KZ-1. V preiskavi navedenega kaznivega dejanja so mu namreč policisti Policijske postaje Ptuj v letu 2016 zasegli predmete, za katere je bilo nesporno ugotovljeno, da jih je uporabljal za vzgajanje prepovedane droge konoplje in nekaj gotovine, so sporočili s policijske uprave Maribor.

Pri ogledu kraja kaznivih dejanj in z drugimi procesnimi opravili so policisti ugotovili, da je osumljeni s kraja pobegnil šele potem, ko je slišal policijske sirene oz. ko ga je vodja Okrožnega državnega tožilstva seznanila, da je poklicala policijo.

Prideloval je konopljo

V času predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, so pri osumljenemu opravili tudi hišno preiskavo in preiskavo njegovega osebnega avtomobila, s katerim se je 17. 5. 2017, pripeljal na kraj kaznivih dejanj. Policisti so med preiskavo našli in zasegli dva noža, ki ju je imel osumljeni med izvršitvijo kaznivih dejanj v svojem nahrbtniku in ročaj sekire. Prav tako so mu zasegli dva prostora posebej prirejena za vzgajanje prepovedane droge konoplje in več deset sadik istovrstne prepovedane droge. V zvezi s tem bodo policisti Policijske postaje Ptuj zoper osumljenega podali še eno kazensko ovadbo za kaznivo dejanje Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I čl. KZ-1.

Po zaslišanju je dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju zoper osumljenega odredila pripor.

Za kaznivo dejanje Oviranje pravosodnih in drugih državnih organov po 286/II čl. KZ-1 je predpisana zaporna kazen do petih let, za kaznivo dejanje Poškodovanje tuje stvari po 220/I-III čl. KZ-1 denarna kazen ali zapor do dveh let, za kaznivo dejanje neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I čl. KZ-1 pa je predpisana zaporna kazen od enega do desetih let.