Spet po starem

Konec varčevanja pri upokojencih

M.K./STA
22. 5. 2017, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prihodnje leto bodo odpravljeni vsi varčevalni ukrepi, ki veljajo za usklajevanje pokojnin in izplačilo upokojenskega regresa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tako se pri tem vračamo na raven pred sprejemom zakona za uravnoteženje javnih financ, je danes v DZ povedal premier Miro Cerar. Za zakon o demografskem skladu je izrazil željo, da ga v DZ pošljejo do poletja.

Po besedah Cerarja se bodo pokojnine v letih 2018, 2019 in 2020 usklajevale po sistemskem zakonu in ne več po zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki je na tem področju prinesel omejitve. Enako bo veljalo za upokojenski regres, ki bo v prihodnjem letu izplačan v višini, kot je bil pred uveljavitvijo varčevanja.

"Tako bomo že naslednje leto zagotovili, da bodo vsi omejitveni ukrepi na tem področju odpravljeni," je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Marjane Kotnik Poropat (DeSUS), ki jo je zanimalo, kaj si lahko v prihodnje obetajo upokojenci.

V vladi si bodo po besedah Cerarja tudi prizadevali, da bi čim prej zaživel demografski sklad. Cerar verjame, da bodo vsi vpleteni zmogli toliko modrosti, da bi bil zakon o demografskem skladu na vladi sprejet in nato poslan v DZ do poletja.

"Trenutno potekajo zadnja usklajevanja. Trudimo se, da bi še pred sprejemom na vladi besedilo uskladili z vsemi deležniki in koalicijskimi partnerji," je dejal. Izrazil je željo, da bi bil sklad med drugim finančno vzdržen in da bi zagotovil racionalno poslovanje.