Kemis

Otroci vrtca na Vrhniki v strupenem ozračju sadili povrtnine

Mirko Vorkapić
20. 5. 2017, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prebivalci Vrhnike so še naprej ogorčeni zaradi posledic hudega požara v tovarni Kemis. Medtem ko so se otroci v vrtcu že naslednji dan igrali na prostem, pa je civilna iniciativa začela zbirati podpise za zaprtje vrhniške tovarne.

(fotografija je simbolična)
Otroci so le dan po tem, ko je iz tovarne ušlo veliko strupenih snovi, sadili v eko vrtičkih.

Kot smo bili obveščeni, je v enem izmed vrhniških vrtcev že dan po požaru varstvo potekalo tudi na prostem. Čeprav je civilna zaščita sporočila, da omejitev gibanja na prostem ne velja več, so številni prebivalci Vrhnike in okoliških krajev poročali, da še vedno zaznavajo jedek vonj v zraku ter da nekatere pečejo pljuča. Oblasti so sicer prebivalce mirile z obvestili, da do biološke katastrofe le ni prišlo, vendar pa smo od članov interventnih enot izvedeli, da je iz tovarne ušlo veliko strupenih snovi, ki so ogrožale zdravje vseh v bližini, najprej seveda gasilcev, ki imajo na odvrženih uniformah verjetno na voljo vse dokaze za podrobnejšo analizo dejanskih posledic nesreče.

bobo
Čiščenje posledic okoljske katastrofe v bližini tovarne se nadaljuje.

Upoštevali smo navodila civilne zaščite

V Vrtcu Vrhnika in njegovi enoti Žabica smo dobili potrdilo, da so se v skladu s preklicem omejitve gibanja na prostem odločili, da otroke odpeljejo na prosto. Vodja enote Andreja Brelih Hatunič je povedala, da so prvi dan v vrtcu v skladu z navodili imeli okna zaprta, prostorov niso prezračevali in z otroki niso hodili ven. Vseeno pa ostaja vprašanje, ali bi se vrtci v takih primerih morali odločati bolj avtonomno in zaščititi otroke v situacijah, ko kaže, da oblasti, kljub skrb vzbujajočim indikatorjem, poskušajo preprečiti ekološko paniko. Vendar takšni poskusi še bolj jezijo občane, ki ne skrivajo ogorčenja nad vzgojno-izobraževalnimi zavodi. Ena izmed vzgojiteljic je namreč celo obveščala starše, naj njihov otrok v vrtec prinese kakšno sadiko zelenjave, saj da bodo sadili v vrtu vrtca. »Ekovrtičke imamo v vseh enotah vrtca. O konkretnem primeru ne vem nič. Preverili bomo, ali je prišlo do sajenja v obstoječih razmerah, in če je temu tako, bomo te vrtnine seveda odstranili,« je povedala Brelih Hatuničeva.

Bobo

Peticija za zaprtje tovarne

Krajani Vrhnike zbiratelju in predelovalcu (nevarnih) odpadkov ne verjamejo več, zato so, povezani v civilno iniciativo, začeli zbirati podpise za zaprtje tovarne Kemis. Od vrhniške upravne enote zahtevajo pojasnila glede še vedno nerazjasnjenih okoliščin v zvezi z obsegom in posledicami nesreče. Odgovorne pozivajo k razjasnitvi odločitve, da je bil Kemis umeščen v neposredno bližino krajinskega parka ter strnjenega naselja Sinja Gorica, tik ob potoku, ki se zliva v Ljubljanico. Zanima jih tudi, kakšno je bilo varovanje, katere nevarne, morda celo radioaktivne snovi so se zbirale v objektu, kakšni so načrti za preventivne ukrepe in zakaj so otrokom dovolili gibanje na prostem še pred objavo podatkov iz analize ozračja. Peticija ima trenutno več kot 630 podpisnikov.