Nevarni Hrvati

Upravna enota upoštevala policijo! Koncert Thompsona v Mariboru prepovedan!

G.G./STA
17. 5. 2017, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Policija je včeraj predlagala prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, danes pa je predlogu policije sledila Upravna enota Maribor, tako da v soboto ne bo koncerta v Mariboru.

Primož Lavre
Marko Perković Thompson trdi, da ne povzdiguje ustaštva.

Še prejšnji teden je policija odgovarjala, da ni razlogov za prepoved koncerta, po enem tednu pa nenadoma ugotovila, da se vstopnice prodajajo tudi na internetu in da jih lahko kupijo tudi radikalni Thompsonovi privrženci v tujini ter da bi lahko v Maribor prišli »z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj«. Ob tem so policisti seznanjeni tudi z informacijami o shodu nasprotnikov koncerta, kar po njihovem še dodatno povečuje varnostno tveganje.

Koliko bi bilo teh nevarnih pristašev Thompsona? Po besedah organizatorja koncerta Milana Trola ne veliko, saj so v tujini (na Hrvaškem in v Avstriji) prodali le 28 od 1200 vstopnic. Trol je sicer že napovedal pritožbo na odločitev upravne enote. Ob tem poudarja,, da gre le za glasbeni dogodek, kritike pa zavrača tudi glasbenik sam. Ta teden je v pogovoru za oddajo Tednik na RTV Slovenija dejal, da gre za lažne obtožbe na njegov račun, saj da s svojimi pesmimi in glasbo zgolj predstavlja svetovni nazor, ki zagovarja ljubezen do Boga, družine, domovine in človeka.

Po informacijah revije Reporter naj bi predstavnik policije predstavniku organizatorja glede koncerta dejal, naj se o tem dogovorijo s politiko. Ob tem naj bi na organizatorje pritiskali že od vsega začetka. Tako naj bi ti morali znižati maksimalno prodajo vstopnic s 1600 na 1400, nazadnje so jih lahko prodali 1200. 

Thompsonu so nedavno prepovedali koncerte v Avstriji in Švici, ponekod pa so mu jih vendarle dovolili; na primer 9. in 10. decembra lani v Filderstadtu pri Stuttgartu (Nemčija), pred tem pa 5. decembra 2015 v Fribourgu v Švici, 13. maja 2015 na Dunaju, 3. maja 2014 v Essnu (Nemčija) in 7. junija 2014 v Hohenemsu v Avstriji.