Devet poškodovanih

VIDEO: Erdoganovi varnostniki premlatili protestnike s kurdsko zastavo

S.R./STA
17. 5. 2017, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred turškim veleposlaništvom v Washingtonu je med obiskom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana prišlo do množičnega pretepa, v katerem je bilo poškodovanih devet ljudi.

Reuters
Pretep naj bi sprožila zastava.

Pred poslopjem turškega veleposlaništva v prestižni soseski Sheridan Circle so včeraj izbruhnili nemiri, ko so se tam zbrali nasprotniki in podporniki turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Tega je pred tem v Beli hiši sprejel predsednik ZDA Donald Trump. Spopadli naj bi se Erdoganovi podporniki in varnostniki ter kurdski in armenski protestniki. Policiji je sprva uspelo ločevati nasprotni skupini protestnikov, a so jo nazadnje potisnili ob rob.

Po navedbah očividcev je spor izbruhnil po tem, ko so Erdoganovi varnostniki napadli protestnike, ki so pred veleposlaništvom mahali z zastavo kurdske Stranke demokratične unije (PYD). Pretep je potrdil tudi tiskovni predstavnik policije Dustin Sternbeck, ki pa ni želel pojasniti okoliščin spora. Dejal je, da so policisti dve osebi pridržali, pri čemer naj bi ena napadla policijskega uslužbenca. V napadu sta dva protestnika utrpela hujše poškodbe, oba sta pristala v bolnišnici, eden pa naj bi bil v kritičnem stanju.

Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve obračuna ni želelo komentirati. Turški predsednik se je po obisku v Beli hiši sicer ustavil pred veleposlaništvom, kjer so mestne oblasti zaradi protestov zaprle okoliške ulice.