Zgrožena javnost

Mlade mucke so brezčutno odvrgli kar v koš za smeti

pk
9. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mačji naraščaj je očitno marsikje nezaželen. Namesto da bi lastniki kosmatinčkov poskrbeli za to, da do tega ne bi prišlo, svojo težavo rešujejo drugače.

profimedia
Žal se vse prevečkrat naleti na tako žalostne prizore zapuščenih mačjih mladičkov.

Predvsem na podeželju je problem nadzora mačjih rojstev precej pereč. Na to nas je opozorila bralka Lara. Pravi, da po vaseh prihaja do množičnega nezaželenega razploda, ker lastniki štirinožnih prijateljic – mačk niso poskrbeli za sterilizacijo oziroma kastracijo.

»Našo muco smo dali sterilizirati. To bi moral narediti vsak odgovoren mačji lastnik. Postopek sterilizacije ali kastracije ni drag, zanj boste odšteli le nekaj deset evrov, pa tudi sam poseg ni zapleten. Jezi me, ker vidim, da tega na podeželju ne upoštevajo in tako prihaja do nezaželenih mačjih mladičev, ki so potem prepuščeni sami sebi – prosto živijo, ali še huje, njihovi lastniki se jih znebijo na različne, zelo krute načine,« poudarja Lara Furlan iz okolice Nove Gorice.

osebni arhiv
Maša Cerjak Kastelic je zakonita zastopnica Društva za zaščito živali Ljubljana.

Zapuščeni v Brdih

Če želite podpreti delo zaščitnikov živali, lahko 3. junija pred Interspar Vič prinesete star papir, odpadne originalne kartuše, opremo in hrano za živali ter zamaške. Akcijo organizira Društvo za zaščito živali Ljubljana.

Pove nam, da je na vaseh še vedno zelo prisoten pomor mladičkov, velikokrat pa jih lastniki odpeljejo daleč stran od doma in jih tam zavržejo; velikokrat mucke odložijo kar v smeti. Tako je bilo pred dnevi v Goriških brdih. V eni od tamkajšnjih vasi, Kožbani, so bili v smeteh najdeni trije okrog tri tedne stari mucki. Sprejela jih je Mačja hiša iz Celja, neprofitni zavod za oskrbo mačk in ozaveščanje.

Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana, ki se zavzema za dostojno življenje vseh živali, pravi, da tudi sami opažajo, da je problematika v zvezi z nenadzorovanim razplodom res obsežna. »Ravno zdaj se je začela sezona kotitev. Take primere pričakujemo na tedenski ravni, to pomeni tudi nekaj primerov legel nezaželenih mladičkov na teden,« izpostavi skrb vzbujajoče dejstvo.

facebook
To je eden od nesrečnih muckov iz Brd, ki so jih našli v smeteh.

Rešitev je preprosta

Ob tem poudari, da imeti žival pomeni nositi odgovornost zanjo, tudi kar zadeva nezaželeni razplod. »Če tega ne želimo, moramo mačko sterilizirati oziroma kastrirati. Mnogi na podeželju niti ne vedo, da je to opcija, s katero lahko rešijo ta problem. Ta poseg pri veterinarju ne stane veliko. S tem, ko lastniki mačke poskrbijo za to, ne rešijo samo te težave, ampak med drugim tudi preprečujejo širjenje nekaterih bolezni. Vsekakor s tem delajo uslugo živali,« pojasnjuje.

Cerjak Kasteličeva ima še en nasvet v primeru, če opazimo, da nekdo iz naše bližine še ni ukrepal v tej smeri in je morda celo kruto rokoval z nezaželenimi mačjimi mladički. »Poskušajmo se s tem človekom pogovoriti; seznanimo ga z možnostmi, svetujmo mu, kaj lahko stori. Če se to ne izide, se lahko obrnemo na veterinarsko inšpekcijo, ki deluje v okviru Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki lahko mačje lastnike zaradi takih dejanj tudi kaznuje,« poudari na koncu.