Statistika

Manj pritožb na delo policistov

J.P.
19. 4. 2017, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ena od oblik nadzora dela policistov je obravnavanje pritožb posameznikov. Število pritožb se je v zadnjih dveh letih zmanjšalo.

PP Podlehnik
V letu 2016 je bilo največ vloženih pritožb s področja zagotavljanja javnega reda in miru ter varnosti cestnega prometa.

Manjše število pritožb je posledica stavkovnih aktivnosti policistov.

V letu 2016 je bilo največ vloženih pritožb s področja zagotavljanja javnega reda in miru ter varnosti cestnega prometa, sledi področje odkrivanja in preprečevanja kriminalitete, najmanj pa je pritožb s področja varovanja državne meje in obravnavanja tujcev. Skupno je bilo lani zoper delo policistov vloženih 309 pritožb, kar je 13,7 odstotka manj kot leto poprej, ko je bilo vloženih 358 pritožb.

Policisti dobro poznajo pooblastila

»Vodjem policijskih enot je bilo v pomiritveni postopek odstopljenih 106 pritožb, pri čemer je bilo 51 primerov uspešno zaključenih, saj so se pritožniki strinjali z ugotovitvami in ukrepi vodje policijske enote. Ko se pritožnik ne strinja z ugotovitvami vodje policijske enote v pomiritvenem postopku, se postopek lahko nadaljuje na pritožbenem senatu Ministrstva za notranje zadeve. Neposredno pred pritožbenim senatom (brez predhodnega pomiritvenega postopka) se med drugim obravnava pritožbe, iz katerih izhajajo očitki hudih posegov v človekove pravice posameznika. Lani je ministrstvo razpisalo in izvedlo skupaj 69 sej pritožbenega senata, pri čemer je bilo v 12 primerih odločeno, da je bila pritožba bodisi delno ali v celoti utemeljena. Na podlagi ugotovitev, ki izhajajo iz spremljanja izvajanja pomiritvenih postopkov in aktivnosti, izvedenih v okviru obravnave pritožb na pritožbenih senatih, je bilo glede na število obravnavanih različnih dogodkov, vloženih razmeroma malo pritožb, kar kaže na to, da policisti dobro poznajo pooblastila in jih praviloma strokovno in zakonito izvajajo,« so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.