Možnosti zaposlitve

Preverjamo: kako se lahko zaposlijo upokojenci

Matej Klarič
19. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ker pokojnine pri nas vse bolj padajo, številni upokojenci živijo vse težje. Preverili smo, kako se lahko zaposlijo upokojenci, ki so še vedno zmožni in pripravljeni delati.

Reuters
Zakonodaja določa različne možnosti dela že upokojenih oseb.

Za dela, ki nimajo elementov delovnega razmerja, lahko upokojenci sklenejo tudi avtorsko ali podjemno pogodbo, pri čemer višina zaslužka v nasprotju z drugimi deli ni omejena.

Če je bilo v nekdanji državi razmerje med pokojnino in plačo 78-odstotno, je za časa samostojne države nezadržno padalo. Danes dosega le še približno 59 odstotkov, zaradi česar številni upokojenci ob nizkih pokojninah živijo pod pragom revščine.

Ker se situacija vztrajno poslabšuje, politiki pa ne želijo namenjati več denarja za pokojnine, čeprav zanje dajemo manj, kot je povprečje EU, se kot realna alternativa za lažje preživetje upokojencev vse bolj kaže tudi njihova občasna zaposlitev.

Različne oblike zaposlitve 

1. Dvojni status prepovedan

Upokojenci pri nas po trenutni zakonodaji še vedno ne smejo delati prek espeja ali biti redno zaposleni in prejemati polne pokojnine.

2. Začasno in občasno delo

Od julija 2013 lahko upokojenci opravljajo do 60 ur mesečnih tovrstnih del za najmanjše možno plačilo 4,30 evra na uro.

3. Osebno dopolnilno delo

Od januarja 2015 zakonodaja za upokojene omogoča tudi osebno dopolnilno delo prek vrednotnic za manjša dela, kot so inštrukcije, varstvo otrok, gospodinjska dela in podobno.

4. Avtorske in podjemne pogodbe

Upokojenci lahko delajo tudi prek teh dveh oblik dela, vendar samo za zaposlitve, kjer za razliko od zgornjih oblik ni elementov delovnega razmerja.

Od julija 2013 zakonodaja občasno in začasno delo omogoča tudi upokojenim, in sicer v obsegu največ 60 ur na mesec, urna postavka za tovrstna dela pa ne sme biti nižja od 4,30 evra. Delo lahko upokojenec opravlja tudi pri več delodajalcih. Pri tem je treba biti pozoren na letno omejitev zaslužka, ta ne sme preseči 6471,21 evra. 

Od januarja 2015 je, da bi preprečili delo na črno, ministrstvo za delo uvedlo tudi vrednotnice, ki jih lahko poleg drugih uporabljajo tudi upokojenci. Med ta dela, ki jih lahko opravljamo za druge, lahko uvrstimo manjša dela v gospodinjstvu, občasno lektoriranje, inštrukcije, ročna dela, izvajanje umetniških del, varstvo otrok in podobno. Vrednotnice je mogoče kupiti tudi zase – v primerih domače in umetnostne obrti, nabiranja oziroma prodaje gozdnih sadežev ter zelišč in podobno. Delo pa lahko opravljamo prek vrednotnice tudi za druge. To delo je treba pred začetkom priglasiti Ajpesu, na vsake pol leta pa je treba o tem poročati Fursu. Ena vrednotnica sicer stane 9,06 evra in velja mesec dni; 7,05 evra iz vrednotnice se steče v pokojninsko, 2,01 evra pa v zdravstveno blagajno. Prihodki, ki jih lahko oseba pridobi iz osebnega dopolnilnega dela, so omejeni. Tako lahko v koledarskem polletju posameznik zasluži do vsote treh povprečnih mesečnih plač iz prejšnjega leta, kar znaša približno tri tisoč evrov.

Delna upokojitev

Tistim, ki bi si želeli nekaj časa delati tudi po tem, ko že dosežejo pogoje za predčasno ali starostno upokojitev, je namenjena tudi možnost delne pokojnine. Upokojenci lahko tako delajo od dveh do deset ur na teden in prejemajo sorazmerno manjšo pokojnino. Za več ur dela tako prejemajo manjši delež pokojnine. Ta možnost je na primer primerna za tiste upokojence, ki so delali prek espeja, saj zakonodaja trenutno ne omogoča, da bi upokojenci s svojim espejem lahko prejemali celotno pokojnino.