Kredit

FOTO: Poglejte Ropovo razkošje s hipoteko na robu Ljubljane

Nenad Glücks, Reporter
13. 4. 2017, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kam vložiti denar, če šest let prejemaš 23 tisoč evrov bruto plače? Nekdanji premier Tone Rop ga je med drugim vložil v gradnjo in opremo luksuzne vile na obrobju Ljubljane.

Arhiv Reporterja
Prestižna vila nekdanjega premierja se nahaja v Spodnjih Gameljnah pri Ljubljani.

V Spodnjih Gameljnah v bližini gozda sta si novo domovanje omislila Tone Rop in njegova življenjska sopotnica Melita Župevc. Vila, pri kateri sta vsak polovični lastnik, je velika 312 kvadratnih metrov, stoji na parceli v velikosti 873 kvadratnih metrov, geodetska uprava pa jo je ocenila na zgolj 313.039 evrov. Zanimivo, da je na njej vpisana hipoteka za terjatev v višini 300 tisoč evrov pri Sberbank, ki zapade 31. maja 2043. Par Rop-Župevc plačuje kar visoke obresti: šestmesečni euribor in 3,5 odstotka na letni ravni. Vprašanje je, zakaj sta po tako izdatnem Ropovem zaslužku s funkcijo podpredsednika EIB sploh morala najeti visoko posojilo. Po besedah poznavalcev se premožneži večkrat zadolžijo na način, češ, imam hipoteko in visok dolg, dejansko pa s tem prikrijejo visok znesek gotovine.

Arhiv Reporterja
Tone Rop in Melita Župevc.

PO PLAČI ŠE NADOMESTILO

Ropu je padla sekira v med, ko je dobil avgusta 2010, na predlog vlade Boruta Pahorja, izredno dobro plačan položaj podpredsednika Evropske investicijske banke, finančne ustanove Evropske unije, ki podeljuje kredite za investicije po državah EU. Ne le da je v triletnem mandatu do avgusta 2013 prejemal kar 22.963 evrov bruto na mesec, temveč je v skladu s pravili EIB še tri leta po koncu mandata (torej do lanskega poletja) prejemal nadomestilo plače. Skupaj gre v šestih letih za vsoto kar 1,65 milijona evrov bruto, kar pa po besedah naših virov še vedno komaj zadošča za življenjski slog, kot si ga je zamislila Melita Župevc. Ta nekdanja novinarka Radia Trbovlje in Pop TV se je Ropu (sprva le poslovno) pridružila leta 2005 kot predstavnica za odnose z javnostmi pri LDS, ki jo je tedaj še vodil. Kasneje sta se oba iz liberalcev prelevila v socialdemokrata, se pridružila SD in bila po volitvah leta 2008 skupaj poslanca te stranke. Rop do leta 2010 in odhoda na EIB, Župevčeva pa do volitev 2011, ko je znova poiskala bolj donosno stranko, tedaj Jankovićevo Pozitivno Slovenijo. Tako se je s pomočjo Jankovića v parlament prebila tudi leta 2011, na zadnjih volitvah leta 2014 pa se stranka ni uvrstila v parlament, s čimer se je, kot kaže, zaključila tudi politična kariera Župevčeve. Zdaj dela pri marketinški agenciji Pristop, kjer se je angažirala šele po tem, ko je »pokurila« poslansko nadomestilo.

Arhiv Reporterja
Vila obsega sobane v skupni velikosti 312 kvadratnih metrov.

KURJENJE PREMOGOVNIŠKEGA DENARJA

V zadnjem času je postal Rop razvpit po »kurjenju« denarja državne družbe Premogovnik Velenje, s katerim je njegov na novo ustanovljeni Inštitut za sodobni trajnostni razvoj takoj po ustanovitvi sklenil dobičkonosno pogodbo za 35 tisoč evrov. Šlo je za analizo, kako pripraviti predpise za upokojitev rudarjev, ki že izpolnjujejo pogoje za to, vendar jih v upokojitev za zdaj kljub temu ni mogoče prisiliti. O poslu s premogovnikom pod vodstvom Ludvika Goloba se je Rop dogovoril že vnaprej, ko so mediji to razkrili, pa se je celo sprenevedal, da za drugi del analize ne bo računal nič. Kot pravijo poznavalci, je bil boter posla predsednik nadzornega sveta premogovnika, Stojan Nikolić. Novembra lani je nekdanji premier ustanovil še podjetje Prom-energija, d. o. o., vendar za zdaj še ni razvidno, da bi ta firma poslovala z državo, občinami in državnimi oziroma javnimi družbami.