MARMORTA

Nindža brez imena spravil na noge italijansko policijo

nn
13. 4. 2017, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za zdaj še neidentificirani moški, ki deluje pod več imeni, je na begu pred stotinami italijanskih policistov, ki ga lovijo zaradi umora.

ARHIV
Vaclavić je v preteklosti žev sedel zaradi ropa.

Drama se je začela prvega aprila, ko je med ropom bara neznanec ubil lastnika gostinskega obrata Davideja Fabbrija. Samo sedem dni kasneje je bil ubit sedemdesetletni gozdar Valerio Verri. Gozdar je mislil, da je neznanec zgolj krivolovec v gozdu, zato je poskušal pristopiti k njemu, a je ta brez opozorila ustrelil in Verrija ubil. Gozdarskemu kolegu je poskušal priskočiti na pomoč njegov prijatelj, a je bil prav tako ranjen. Policija je seveda že po prvem umoru začela iskati storilca, a je nanj naletela povsem naključno nekaj dni kasneje.

Ubil policista, sprožil množično akcijo

Dva policista sta rutinsko zaustavila avtomobil, ki ga je vozil srbski državljan, pod domnevno lažnim imenom, Igor Vaclavić. Ko sta pristopila k avtu, je moški takoj uporabil strelno orožje in pokosil oba. Starejši policist je podlegel strelom, medtem ko je ranjeni Marco Ravaglia sprožil alarm ter obvestil policiste v Bologni in Ferrari. Obvestilo je pognalo kvišku več sto policistov in pripadnikov posebnih enot, ki so začeli slediti morilcu v ukradenem avtomobilu. Po približno desetih kilometrih so ga karabinjerji vendarle prestregli, a je Valcavić zapustil avtomobil in zbežal v gozdnato močvirje med Marmorto in Molinello. Območje je obkolilo okoli tisoč policistov s psi in helikopterjem, ki preletava območje. Prijetje morilca otežuje težaven, močvirnat in ponekod nedostopen teren.

Kdo je »nindža«?

Italijanski organi pregona so najprej mislili, da gre za ruskega državljana, kar pa je Moskva zanikala. Kasneje se je izkazalo, da se je domnevni Igor Vaclavić, ki je uporabljal tudi ime Ezekijel Norberto Feheru, državljan Srbije, rojen v Subotici, ljudem predstavljal kot Rus. Brezimni »nindža«, kot ga kličejo, je stari znanec policije. Leta 2015 je namreč odslužil zaporno kazen, potem ko je s samostrelom izvršil rop. Kmalu po tem, ko je prišel na prostost, je okoli sebe zbral nekaj nepridipravov, ki so mu pomagali pri nekaterih ropih, zato je bil vse od takrat na begu, pomagal pa si je prikrivanjem identitete in lažnimi imeni.