Popravek

Popravek članka z naslovom "V Kočevju grozi izbris 3000 pacientom"

ZD Kočevje, direktorica Polona Vidič Hudobivnik
16. 3. 2017, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev.

Arhiv Svet24

"Avtor v članku piše med drugim o domnevnem nezadovoljstvu pacientov in zaposlenih v Zdravstvenem domu zaradi odhoda ene zdravnice in javnem pozivu druge, da občina kot ustanoviteljica uredi kadrovske razmere v Zdravstvenem domu, ki da so zelo slabe. V enem od podnaslovov članka se sprašuje, ali gre za likvidacijo neposlušnih kadrov.

Zdravstveni dom poudarja, da nikakor ne gre za »likvidacijo neposlušnih kadrov« in da so skrbi pacientov nepotrebne.

Po zapisih v članku naj bi zdravstveni dom po najavljenem odhodu zdravnice Milene Vidmar Romić 900 pacientov obvestil, da si morajo najti drugega zdravnika, ne da bi jim sam ponudil alternativo, h komu naj se prepišejo.

Zapisano ne drži. 900 pacientov, o katerih piše avtor članka, je zdravstveni dom kontaktiral zaradi potrebne reorganizacije dela v otroškem dispanzerju - zaradi s strani pristojnega organa odrejenih delovnih omejitev zdravnice Nives Prelesnik. Pa tudi sicer je otroški dispanzer, v katerem dela zdravnica Nives Prelesnik, namenjen otrokom, za odrasle bolnike pa v regiji skrbi 9 drugih zdravnikov. Obvestila odraslim pacientom o izbiri drugega osebnega zdravnika niso novost, saj je zdravstveni dom paciente o tem prvič obvestil že leta 2014, a je v teh dveh letih in pol novega zdravnika izbralo le nekaj čez 200 pacientov. Zato se je zdravstveni dom tokrat pisno obrnil na večino odraslih bolnikov, ki so obiskovali otroški dispanzer, in jih prosil, da izberejo drugega osebnega zdravnika. Noben zdravnik izrecno ni bil predlagan, ker ima vsak pacient pravico, da si osebnega zdravnika izbere sam, nihče mu ga ne sme in ne more določiti. Zdravstveni dom iz tega razloga pacientov ni usmerjal h konkretnim drugim zdravnikom, pač pa jih je zgolj prosil, da za osebnega zdravnika izberejo zdravnika specialista družinske medicine. Vsi zdravniki specialisti družinske medicine v regiji še sprejemajo paciente, tako zaposleni v zdravstvenem domu, kot tudi koncesionarji. Nihče ne bo ostal brez zdravnika, nobenemu pacientu ne grozi izbris.

Zdravnica Milena Vidmar Romić, ki odhaja iz zdravstvenega doma Kočevje, ima opredeljenih nekaj več kot 1800 bolnikov. Tudi za njene paciente bo zdravstveni dom zagotovil stalno nadomeščanje do zaposlitve novega zdravnika.

V članku je avtor še izpostavil pripovedovanje zaposlenih, da direktorica zdravstvenega doma, Vidič Hudobivnikova zbira podpise podpore med zaposlenimi in tako izvaja interni pritisk na tisti del kadra, ki je v strahu za svoje delovno mesto, in da je slišati, da pacienti dolge ure presedijo pred vrati sedanje direktorice, ker nimajo kam drugam, na koncu pa so poslani k dežurnemu zdravniku.

Zapisano ne drži. Direktorica nikoli ni zbirala nobenih podpisov podpore med zaposlenimi. Drži pa, da so se zaposleni, ki so bili zgroženi nad blatenjem zdravstvenega doma v medijih, sami organizirali in se podpisovali pod pismo podpore novemu vodstvu. Pacienti tudi nikakor ne sedijo dolge ure pred ambulanto direktorice in se jih ne preusmerja k dežurnemu zdravniku. Prav tako ne drži, da za komentarje direktorica zdravstvenega doma ni bila dosegljiva. V zvezi s pripravo tega članka direktorica ni prejela nobenih vprašanj, niti po navadni niti po elektronski pošti, niti ni od novinarja/avtorja članka ni prejela telefonskega klica."