Po fiasku s Cimosom

"Počivalšek samo hodi okoli in nima pojma"

T.L.
27. 2. 2017, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanski sklad potrdil odločitev o odstopu od nakupa Cimosa, sindikalisti kritični do odgovornih pri prodaji.

Bobo
Italijani nočejo Cimosa.

Ne glede na različne informacije, ki so v zadnjih dneh krožile glede prodaje Cimosa, ki so ga nameravali med slovensko-hrvaškimi zapletanju prevzeti Italijani, pa je zdaj jasno, da se je italijanska zgodba zaključila.  

"Upoštevaje določene različne informacije, ki so se v javnosti pojavile v zadnjih dneh v zvezi z nameravanim prevzemom skupine Cimos s strani TCH Cogeme, bi želeli poudariti naslednje: Že 20. februarja 2017 smo sporočili, da določeni odložni pogoji, ki bi morali biti izpolnjeni najkasneje do 31. januarja 2017, še vedno niso izpolnjeni, posledično so pravni dokumenti, sklenjeni s konzorcijem prodajalcev, avtomatsko prenehali veljati. Odločitev TCH Cogeme, da se zaradi tega umakne iz nameravane transakcije, je že bila sporočena konzorciju prodajalcev," sporočilo Italijanov objavljajo spletne Finance.

Naj spomnimo: še do zadnjega so se v javnosti pojavljale trditve, da kljub zapletom Italijani niso "uradno" odstopili oziroma odpovedal sodelovanja pri nakupu.  Ker odložni pogoji niso bili izpolnjeni, jim tega tudi ni treba narediti.

"Počivalšek nima pojma"

Sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije Sašo Ristič je v odzivu na potrditev italijanskega sklada Palladio Finanziaria, da odstopa od nakupa Cimosa, vnovič izrazil razočaranje nad razpletom postopka. Kot je dejal za STA, gre za "strašen neuspeh" vseh prodajalcev, pristojni pa morajo za neuspeh odgovarjati.

Ristič je že minuli ponedeljek, ko je sklad sporočil svojo odločitev, za STA povedal, da je treba zahtevati odgovornost vseh pristojnih v DUTB in SDH, ki so po njegovih besedah "totalno nesposobni", da jim v tolikšnem času ni uspelo izpeljati prodaje.

Krivdo je takrat pripisal tudi odgovornim na vladi, saj "nad DUTB bdi ministrstvo za finance in ne Počivalšek". Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek po Rističevih besedah "samo hodi okoli" in "nima pojma". Dodal je, da so v sindikatu ves čas opozarjali na prepočasen potek prisilne poravnave in nato prodaje.