Begunci, Trump in Rusija

Dramatični Cerar v pričakovanju obiska Melanie in Donalda

T.L.
27. 2. 2017, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V nemškem članku so slovenskega premierja označili kot človeka, ki je povezan z Melanio Trump.

Bobo
Miro Cerar

Premier Miro Cerar je v pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag govoril predvsem o begunski krizi in družini Trump. Članek je bil v nedeljski izdaji časnika sicer objavljen z naslovom: Človek, ki je dobro povezan z Melanio Trump. Med drugim je Cerar dejal, da je kmalu po izvolitvi na predsedniških volitvah govoril z Donaldom Trumpom. Da mu je dejal, da je Slovenija zelo lepa država in odlična izbira za prvo srečanje z Vladimirjem Putinom. Cerar je še dodal, da je prepričan, da bosta Trump in Melania kmalu obiskala Slovenijo. Glede politike novega ameriškega predsednika je bil Cerar precej prizanesljiv: pravi, da je potrebno počakati še nekaj mesecev. 

Beseda je tekla tudi o Rusiji. Cerar je dejal, da je Slovenija kulturno zelo tesno povezana z Rusijo, hkrati pa država kot članica EU in zveze Nato podpira proti Rusiji uvedene sankcije.  

Velik del pogovora je je obravnaval politiko do beguncev v EU. EU si po Cerarjevih besedah ne sme dopustiti podobnih razmer, kot so vladale leta 2015, v času največjega begunskega vala. Kar pa ne pomeni, da EU ne bi več sprejemala beguncev, namesto tega se Cerar zavzema za določitev zgornje mejo za sprejem beguncev.

Merklova bila preveč optimistična

Cerar tudi podpira zaostritev politike, ki jo je sprejela Nemčija do beguncev. Nemško odločitev je označil za "razumno". O odločitvi Angele Merkel, ki se je dolgo časa zavzemala za odprte meje, je Cerar dejal, da je za nazaj lahko "biti pameten", da pa je bila Merklova v tistem času najverjetneje nekoliko preveč optimistična. "Moramo sprejeti begunce iz vojnih območji, drugih pač ne. Zato moramo biti še posebej pozorni na tako imenovano sredozemsko pot," je bil jasne Cerar. 

"Na milijone priseljencev čaka, da bi se odpravili v EU. Situacija je zelo resna. Naj povem naslednje: če EU ne bo preprečila nereguliranih množičnih prihodov beguncev in zagotovila varnosti svojih državljanov, kmalu ne bo ostalo nič, kar bi lahko regulirali," je dejal Cerar v izjavi, po kateri so ga v  nemškem časniku vprašali, če se mu ne zdi izjava nekoliko preveč "dramatična"

Cerar je nato pojasnil: "Prosim, razumite me pravilno: sem zelo vesel, da živim v EU. V zgodovini človeštva smo dosegli edinstveno raven v spoštovanju človekovih pravic, demokracije, blagostanja in vladavine zakona. Nikoli še toliko ljudi živelo tako dobro. Vendar, če dosežkov ne bomo branili, jih bomo izgubili. Zelo preprosto. In pri tem sta ozemeljska celovitost in varnost ključni.