Nepripravljeni redarji

Nova pooblastila redarjev burijo duhove

žk
16. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tako vlada kot poslanci so ostali gluhi za pripombe stroke in opozorila javnosti. Novela zakona o občinski redarski službi je sprejeta.

STA
Redarji bodo lahko uporabili fizično silo, lisice in plinski razpršilec.

Državni zbor je v torek zvečer s 37 glasovi za in devetimi proti sprejel novelo zakona o občinskem redarstvu, ki občinskim redarjem daje veliko širša pooblastila, kot so jih imeli do zdaj. Tako so zdaj pooblaščeni za izdajanje ukazov, ugotavljanje identitete (če je ne morejo, to zahtevajo od policije) ter zadržanje storilca kaznivega dejanja tudi s telesno silo, lisicami in plinskim razpršilcem. Fizično silo torej lahko redarji uporabijo tudi, če ne gre za samoobrambo, lisice lahko uporabijo ob upiranju osebe za odvrnitev napada in preprečitev samopoškodbe. Če osebe ne bodo zmogli obvladati drugače, lahko uporabijo telesno silo in celo plinski razpršilec.

Tudi policiji večja pooblastila

Jutri bo državni zbor glasoval o širjenju pooblastil policistom. Med drugim bo zakon policiji omogočal avtomatični nadzor registrskih tablic v prometu in uporabo brezpilotnih letal.

Gluha ušesa

Vlada je vztrajala pri sprejetju novele zakona o občinski redarski službi, čeprav tako laična kot strokovna javnost menita, da gre za pretirana pooblastila in da redarji zanje niso dovolj usposobljeni. Karmen Cesar iz Sindikata občinskih redarjev Slovenije pojasnjuje, da so se naloge redarjev od leta 2007, ko je bil sprejet krovni zakon, ki ureja področje njihovega delovanja, močno spremenile. Na začetku so nadzirali le mirujoči promet, nato so področje nadzora razširili tudi na tekoči promet, zdaj se njihove pristojnosti še povečujejo.

Veliko odvisno od redarjev

Sindikat je ves čas, ko je bila novela zakona v javni razpravi, opozarjal, da so proti novim pooblastilom. Ker imajo redarji toliko več pristojnosti, je stikov in komunikacije z občani več in s tem je tudi večja možnost konfliktnih situacij, pravi Cesarjeva. Ugotavlja, da ljudje redarje pogosto še vedno vidijo predvsem kot tiste, »ki listkajo«, in so manj občutljivi, če jih ustavi policist, kot če jih redar. A je pri tem, kako se bodo takšne situacije razvile, po njenih besedah veliko odvisno tudi od redarja samega.

Pomanjkanje veščin

Za opravljanje službe redarja potrebujete le štirimesečno osnovno strokovno izobraževanje in preizkus znanja iz opravljanja nalog občinskega redarstva.

Obenem ugotavlja, da pri redarjih manjka izobraževanja o veščinah, kako ravnati in se odzvati v konfliktnih situacijah. V sindikatu pa ob predlaganih spremembah zakona o občinskem redarstvu opozarjajo tudi, da občinski redarji niso dovolj usposobljeni za uporabo prisilnih sredstev. Po navedbah Cesarjeve takšnih situacij k sreči ni veliko, verjetno pa so pogostejše v večjih mestih.

Potrebni pomoči

Sindikat redarjev je skupaj s Konfederacijo slovenskih sindikatov poslance ob tem še pozval, naj se tudi za občinske redarje uzakoni pravna in psihosocialna pomoč in se jih vključi v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. Želijo si tudi, da bi postopek v zvezi z oceno uporabe prisilnih sredstev pri njih uredili na način, kot je predviden v policijski zakonodaji.