Bolnišnica Petra Držaja

Zaradi gripe in porasta okužb dihal odprli oddelek za epidemije

B.K.
11. 1. 2017, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Danes je odprl vrata začasni Oddelek za epidemije v drugem nadstropju Bolnice dr. Petra Držaja v Ljubljani.

UKC Ljubljana
V letu 2016 so zabeležili 34 smrti.

Začasni oddelek za nalezljive bolezni je letos tako vrata odprl skoraj en teden prej kot lansko leto, sporočajo iz UKC Ljubljana. Razlog je predvsem veliko število okužb dihal in pojav gripe. V tem času se je namreč pojavilo dvakrat več virusnih obolenj kot v običajnih razmerah. Poraslo je predvsem število obolelih med starejšo populacijo. Ta začasni oddelek sicer deluje že peto leto.

Koordinatorica Oddelka za epidemije Mateja Klep Breskvar je povedala, da je za pripravo oddelka potrebno veliko dela, vključenih pa je več različnih služb. »Pripraviti je treba prostore, zagotoviti postelje, vzpostaviti mrežo za prehrano, čiščenje. Naredijo se tudi prvi razporedi ekip. Opremo v oddelku vsako leto vestno dopolnjujemo. Dobimo jo iz različnih oddelkov oziroma klinik,« je dejala.

UKC Ljubljana

Nadzorni zdravnik oddelka, dr. Peter Radšel pa je sporočil, da so danes že sprejeli prvih osem pacientov: »Ko smo prvič vzpostavili oddelek, je bil ta odprt tri tedne, zadnja leta pa ostaja odprt tri mesece. To je odraz povečanega števila starejših pacientov, ki imajo tudi pridružene kronične bolezni. Zaradi tega se daljša tudi čas zdravljenja in ležalna doba v bolnišnici.«

Za vzpostavitev takega oddelka je potrebno veliko zaposlenih z izkušnjami, ogromno sodelovanja in razumevanja. Pri delu s pacienti pomagajo tudi Inštitut za medicinsko rehabilitacijo, Oskrbovalne službe, Lekarna UKC Ljubljana, Klinični inštitut za radiologijo in Nabavna služba.

UKC Ljubljana
Vrhunec sezone gripe je tik pred vrati.

Ob trenutni kadrovski zasedbi lahko na oddelku sprejmejo do 25 bolnikov, z dodatnimi kadri pa tudi do 40. Od leta 2011 dalje je bilo na oddelku zdravljenih 834 pacientov. Letos so za vzpostavitev oddelka rabili dobra dva dni.

UKC Ljubljana
V letu 2016 so zabeležili 34 smrti.