Lopovščina

Ste dobili kazen od Hrvatov? Ne plačujte je!

Roman Turnšek
3. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Posebnega prazničnega voščila v teh dneh od hrvaških sosedov niso dobili le na slovenskem zunanjem ministrstvu, ampak tudi številni drugi Slovenci. Ali gre prav tako za provokacijo, je težko reči.

Osebni arhiv
Iz Zagrebačkega holdinga so sporočili, da ne vedo, od kod jim naslovi, da to pač pošiljajo kar neposredno lastnikom avtomobilov.

Po družbenem omrežju je te dni zakrožila vrsta zapisov različnih ljudi, da so po pošti prejeli obvestilo za plačilo kazni zaradi nepravilnega parkiranja v hrvaški prestolnici. Obvestilu je priložen tudi poziv za plačilo v višini 60 evrov.

Vrzite proč

Prejemniki kazni so se razpisali tudi po facebooku, med seboj delili izkušnje in si svetovali. 

Med prejemniki je tudi Aleksandra Popović, žena glasbenika Daniela. »Na obvestilu sta tudi fotografiji parkiranega avtomobila. Na pamet se sicer ne spomnim in tudi ne morem spomniti, ali sem točno tega in tega dne res bila na kraju, kot je navedeno, sem pa hitro opazila druge stvari. Kot prvo, pismo je bilo iz Anglije in v nasprotju s predpisi poslano z navadno pošto, ne pa priporočeno s prevzemom. In še to: naj 60 evrov za hrvaški prekršek nakažem na navedeni nemški račun, izterjevalec pa je angleško podjetje,« pravi Aleksandra.

»Poklicali smo na Zagrebački holding, tam pa so se začele nadaljnje nejasnosti. Odgovorili so nam namreč, da je bila na dan, ko naj bi bil storjen prekršek, odprta neka kazen za 50 kun in naj plačam samo to. Povedala sem jim, da nikoli nisem prejela nobene kazni za 50 kun, nakar mi je uslužbenec odgovoril, naj papir, ki sem ga dobila iz Anglije, vržem kar proč! Vprašala sem, kako to misli in kaj če me bo potem še kdo česa terjal.« Sogovornik ji je odvrnil, da naj bi s hrvaškim vstopom v Evropo Evropska parking udruga vse registrske tablice v sistemu za plačilo parkirnine vzela pod svojo izterjavo.

Osebno v Zagreb

»No, potem mu rečem, da je obvestilo brez vsakega žiga, podpisa, brez opomina, dokaza, da sem sploh kdajkoli kazen dobila, in vročeno mimo uradnih oseb, brez evidence. Ponovno mi odvrne, naj plačam samo teh 50 kun, in to neposredno pri njih, ne pa v Nemčijo ali Anglijo, ker nisem prekrška naredila v Angliji, temveč na Hrvaškem. Nato sem vprašala še, kam naj torej nakažem teh 50 kun, če jih bom že plačala. Temu je zares sledilo presenečenje! Namreč, povedano mi je bilo, da kazni ne morem nakazati bančno, ampak da moram priti osebno, direktno k njim na podjetje v Zagreb, tam plačati z gotovino, dobim potrdilo in potem je zanje zadeva zaključena,« nadaljuje zgodbo. Takšno izkušnjo so imeli tudi drugi, ki se jim je to prav tako zdelo čudno.

Obrnili so se tudi na odvetnico. Ta jim je po proučitvi zadeve takoj povedala, da gre za absurd in vsekakor vrsto goljufije.