Kaj storiti?

Pravice potrošnikov: Lahko brez kazni odstopite od pogodbe, vendar ...

T.L.
2. 12. 2016, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kaj pomeni umik televizijskih programov POP TV in Kanal A za potrošnika?

Thinkstock
Fotografija je simbolična.

Kar nekaj negotovosti in predvsem vprašanj je v javnosti sprožila informacija, da bosta televizijska programa POP TV in Kanal A 16. januarja prenehala z oddajanjem prek digitalnega prizemnega omrežja. Za gledalce, ki televizijske programe spremljajo izključno prek navadne sobne ali strešne antene, ogled teh dveh programov tako ne bo več mogoč. 

V zvezi s tem so se danes oglasili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), saj so jih potrošniki v zadnjih dneh večkrat zaprosili za pojasnilo glede omenjene spremembe. 

Nujno je obvestilo najmanj 30 dni pred spremembo

Potrošnike obveščajo, da mora operater po Zakonu o elektronskih komunikacijah potrošnika o spremembi pogojev (kar vključuje tudi ceno) obvestiti najmanj 30 dni pred spremembo. V tem času ima potrošnik možnost, da brez odpovednega roka, brez plačila pogodbene kazni ali ostalih stroškov odstopi od naročniške pogodbe, če se s spremembami ne strinja. Mora pa prej plačati vse neporavnane obveznosti.

Vendar pa ni vse tako enostavno: kot opozarjajo na ZPS, lahko težava nastane, če je potrošnik ob sklenitvi naročniškega paketa in vezavi prejel ugodnost v obliki terminalske opreme ali kakšnega drugega izdelka (TV, notesnik, ...). "V tem primeru mora namreč ob prekinitvi naročniškega razmerja izdelek vrniti in plačati uporabnino, lahko pa izdelek obdrži, a mora plačati preostanek vrednosti."

Poziv operaterjem

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije ob tem še izpostavljajo, da si že dlje časa prizadevajo, da bi potrošniku omogočili več pravic ob zamenjavi pogodbenih pogojev s strani operaterja, pri čemer se predvsem zavzemajo, da se mu do konca obdobja vezave pogoji ne spremenijo.

Prav tako poudarjajo, da mora imeti potrošnik možnost izbire, kateri plačljivi programi bodo v njegovem paketu in pozivajo operaterje, da programe Pro Plus izvzamejo iz vseh paketov in jih potrošnikom ponudijo posebej, če bo zanje treba plačati.