"Račun" inšpektorja

Nova ovadba za župana

Gabrijel Toplak
10. 10. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Andrej Fištravec, tako naj bi mu očitali mariborski kriminalisti, naj bi zlorabil uradni položaj zaradi plačevanja kazni v primeru razlitja kurilnega olja.

STA
Poleg župana Mestne občine Maribor Andreja Fištravca naj bi bili ovadeni še dve zaposleni iz materialno-tehnične službe.

Po razlitju kurilnega olja na dvorišču mariborske občine, o katerem smo v Svetu24 že večkrat pisali, se dogodki, povezani z njim, očitno še ne bodo tako hitro zaključili. Mariborski župan Andrej Fištravec naj bi si prav zaradi tega ponovno »prislužil« kazensko ovadbo; tokrat naj bi šlo za zlorabo uradnega položaja oziroma kazen, ki jo je prejela občina. Ovadbi pa naj bi dobili še dve zaposleni.

Kazen za občino

Odgovornima delavkama so izrekli opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Marca je iz cisterne izteklo več tisoč litrov kurilnega olja, kljub intenzivni sanaciji pa je okoljski inšpektor občini spisal kazen v višini 1300 evrov. Za dejanje naj bi objektivno odgovarjal prvi mož občine, a sta kazen morali plačati občinski delavki iz materialno-tehnične službe (MTS). Za slednji so na občini prepričani, da sta se javili samoiniciativno, a očitno kriminalisti menijo drugače. Pojasnila smo iskali v občinski službi za odnose z javnostmi, vendar želenega odgovora nismo dobili.

Pogovor s kriminalisti

Darko Fras, takratni direktor mestne uprave

"Nad ovadbo zoper mariborskega župana v tem primeru nisem presenečen."

Se je pa za Svet24 precej razgovoril Darko Fras, ki je bil v tistem času direktor mestne uprave. »Takoj po dogodku smo sprožili postopek sanacije, prav tako pa smo preverili vzroke za nastanek dogodka. Do izlitja je prišlo zaradi dotrajanosti cevovoda za dovod goriva iz cisterne v kletne prostore. Opomin pred odpovedjo delovnega razmerja je bil izrečen Aniti Gorinšek, kot vodji MTS, in Jolandi Orgel, delavki, ki je bila neposredno odgovorna za izvajanje pregledov. Menim, da ni šlo za hudo malomarnost, saj je bil sistem pregledovan, res pa se cevovod, ki je vgrajen pod zemljo, ni posebej pregledoval, kar tudi ni enostavno. Ovadba naj bi bila zoper župana podana po mojem odhodu ali nekje ob mojem odhodu. Smo pa na kolegiju direktorja obravnavali zadevo in se pogovarjali, da je treba poiskati rešitev, ne vem pa, da bi kdorkoli naročil komurkoli, da mora plačati kazen namesto župana. To sem povedal tudi kriminalistu, ki je z mano opravil razgovor v zvezi s tem,« je pojasnil Fras in dodal, da naj bi položnico prinesli delavkam iz kabineta župana, medtem ko ga ovadba zoper župana ne preseneča.

Vodni vir ni ogrožen

Kurilno olje, tako na občini, ne izteka več, nahaja se na gladini podtalnice, v globini približno 25 metrov. »Še vedno je treba nenehno spremljati kurilno olje zaradi podtalnice, ni pa ogrožen vodni vir Vrbanski plato. Kurilno olje se premika v smeri Melja, in ne proti Vrbanskemu platoju,« so še zapisali.