Dobrodelni dan

FOTO: Tekli za dober namen

Zoran Franc
13. 9. 2016, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sobotni dobrodelni dogodek pod imenom En svet, za vse enak, na katerem se je zbralo veliko število tekačev, ki so tekli za 41 družin otrok s posebnimi potrebami in tako darovali zanje, še vedno odmeva.

Mare Vavpotič/M24

Brez vas, dragi bralci, nam ne bi uspelo. Hvala, ker pomagate.

Slovenci veljamo za športen narod, ki skoraj v vseh disciplinah prejema priznanja in odličja. Prav tako pa nas bogati dobrodelna nota in ni nam težko ponuditi roke sočloveku, ki mu je težko. Tako se je na sobotni dan na Tartinijevem trgu zbralo ogromno podpornikov, ki so družinam želeli priskočiti na pomoč. Ni manjkalo dobre volje in iskric v očeh, ki so na trenutke tudi siv dan spremenile v čarobnega in lepega. Organizirana nordijska hoja in tek v Sloveniji spadata med najbolj priljubljene, obenem pa dostopne športe. Združeni tako dobrodelna kot športna plat sta odlično zaokrožili sobotni dan.

Nordijska hoja

Udeleženci športnih preizkušenj niso merili časa, saj je bil dogodek dobrodelne in ne tekmovalne narave, namenjen predvsem dobrodelnosti in druženju. Udeleženci so se lahko razvrstili v tri discipline. Najprej so začeli tisti, ki so se odločili za nordijsko hojo. Na voljo je bila 11 kilometrov dolga trasa po čudovitem slovenskem Primorju, na katero so se podali najprej, ter polovička, katere start je sledil malo pozneje. Iz srednjeveškega Pirana so se povzpeli po ozki strmi ulici do klifa, vse do Fiese, kjer se odpre pogled na skoraj vso slovensko obalo. Pot so nadaljevali do Strunjanskih solin, po Naravnem rezervatu Stjuža, ter se ustavili pri avtokampu Belveder. Proga, kot so povedali pohodniki, je bila razgibana, z vzponi in spusti, vendar prijetna in zabavna.

Tek

Še vedno lahko darujete s kodo KROG 5 na 1919.

Tudi tekači so startali na Tartinijevem trgu in se podali do velikega zidanega svetilnika ter tekli ob Tržaškem zalivu, od koder so opazovali Alpe s Triglavom, in se spustili do Fiese. Od tam jih je trasa vodila okoli sladkovodnega jezera, nato pa so se po isti poti vračali v Piran. Vsekakor pa nismo pozabili na najmlajše; za te smo organizirali Zdravkov tek po 150-metrski progi, okoli kipa Giuseppeja Tartinija. Vsak njihov dobrodelni korak pa je glasno spodbujala množica navijačev.

Mare Vavpotič/M24
Udeleženci humanitarnega dogodka Radia Aktual in časopisa Svet24, pripravljeni na nordijsko hojo.

Upanje je dišalo v zraku

Mare Vavpotič/M24
Pestro dogajanje je na Tartinijev trg privabilo veliko športnih navdušencev in navijačev.

Upanje je polnilo zrak v Piranu, iskrice v očeh nasmejanih otrok in družin, ki jim je bil dogodek namenjen, pa so tudi nam, navzočim, ostale globoko zapisane v srcih. Kaj je lahko lepšega kot delati dobro? Za dobro voljo in čudovito vzdušje so poskrbeli tudi Ansambel Biseri, 30 plesalk iz plesnih skupin WildWest Ljubljana, Kranj, Škofja Loka, Vodice in Radovljica ter še nekaj plesalk plesnega kluba Country Freaks. Za glasne ovacije je poskrbela skupina Čuki, ko je razveseljevala s svojimi večnimi hiti, pa tudi s skladbami za otroke, ob katerih so obiskovalce zabavali člani Plesnega mesta. Na koncu pa so za zabavo poskrbeli še člani Ansambla Tik-Tak. Seveda ne smemo pozabiti omeniti, da sta nas s svojimi dih jemajočimi vragolijami navdušila Filip Kržišnik in Blaž Slanič, znana pod imenom F & B Acrobatics.

Dogodek, ki je zaznamoval prve septembrske dni, je tako pustil velik pečat, ki ga bomo nosili povsod s seboj. Humanitarni tek časopisa Svet 24 in Radia Aktual je bil kot nalašč ustvarjen za otroke s posebnimi potrebami, ki si najbolj zaslužijo našo pozornost. Dobrodelnosti pa še ni konca. Še vedno lahko darujete prek mobilnih telefonov, s kodo Krog 5 na 1919. Akcija se bo zaključila v začetku decembra, ko bomo zbrana sredstva razdelili med 41 družin otrok s posebnimi potrebami in jim tako omogočili morda vsaj majhen napredek, ki bo tako otrokom kot njihovim staršem vlil upanja v boljši jutri.