Slovenija

Türk v tretji krog bitke za generalnega sekretarja Združenih narodov

sa
23. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Varnostni svet Združenih narodov bo pod predsedovanjem Malezije v ponedeljek opravil tretji krog poskusnih glasovanj o kandidatih za naslednjega generalnega sekretarja svetovne organizacije, med katerimi je tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki je bil v prvem krogu drugi, nato pa je zdrsnil na četrto mesto.

STA
Danilo Türk je bil v prvem krogu drugi, nato pa je zdrsnil na četrto mesto.

Odločitve o nasledniku ali naslednici Ban Ki Muna po virih iz ZN skoraj zanesljivo ne bo pred oktobrom, ko Varnostnemu svetu predseduje Rusija, za katero je prioriteta, da položaj zasede nekdo iz regionalne skupine sistema ZN Vzhodna Evropa. Iz te skupine trenutno najbolje kaže nekdanjemu srbskemu zunanjemu ministru Vuku Jeremiću, Türku in šefici Unesca Irini Bokovi.

Na tretjem mestu Malcorra

Glasovanja so tajna in uradno izidi niso znani. 

Poudarjanje izbire prve ženske na položaj se je čez poletje nekoliko stišalo, med drugim zato, ker večina kandidatk ni navdušila ali pa imajo nekaj negativne pretekle »prtljage«, na primer nekdanja favoritka Novozelandka Helen Clark, ki se je soočila z namigi o preveč avtoritativnem vodenju Razvojnega programa ZN (UNDP).

Po drugem krogu glasovanj se je na tretje mesto prebila argentinska zunanja ministrica in nekdanja šefica Ban Ki Munovega kabineta Susana Malcorra, ki pa se še vedno spoprijema s problemom stalne članice Varnostnega sveta ZN Velike Britanije zaradi Falklandskih otokov. Obenem tudi z namigi, da je sodelovala pri zatrtju poročila o spolnih zlorabah francoskih mirovnikov v Afriki uradnika ZN Andresa Kompassa, za katerega je Türk izrazil željo, naj se vrne v ZN.

Dobil največ podpore

Nekdanji visoki komisar ZN za begunce, Portugalec Antonio Gutteres, je tako v prvem kot v drugem krogu dobil največ podpore, kar je argumenta o kandidatu iz Vzhodne Evrope ali ženski potisnilo na stranski tir. Vendar je v drugem dobil že dva glasova proti kandidaturi, pri čemer naj bi bil po govoricah iz ZN tudi en glas stalne članice. Glasovanja so tajna in uradno izidi niso znani. Doslej se je dvakrat glasovalo tako, da so veleposlaniki članic Varnostnega sveta pri kandidatu obkrožili, ali kandidaturo priporočajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja. Po prvem krogu je slab rezultat odnesel nekdanjo hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić in tekmo za zdaj nadaljuje 11 kandidatov ter kandidatk.

Lahko vpliva na preostale

Glasovanje bo na enak način potekalo tudi 29. avgusta in še ne bo zloglasnih barvnih glasovnic. Čeprav bo tudi tako glasovanje tajno, pa bodo vsi ostali v Varnostnem svetu potem videli, ali je kakšna stalna članica oddala negativni glas, kar lahko vpliva na preostale, da ne bodo šli z glavo skozi zid. Türk je v drugem krogu dobil le sedem glasov podpore, kar je štiri manj kot v prvem krogu, iz dveh negativnih glasov pa so nastali štirje.