Pohvalil se je

Šešelj: V Zagreb grem kot diplomat

T.L./STA
23. 8. 2016, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hrvaško notranje ministrstvo je po sodbi haaškega sodišča Šešlju za 20 let prepovedalo vstop na Hrvaško. Zdaj bi šel rad v Zagreb na sok in v knjigarne.

Arhiv Svet24
Vojislav Šešelj

Podpredsednik srbskega parlamenta in predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj se je na svojem profilu na Facebooku danes pohvalil, da je dobil diplomatski potni list, s katerim namerava obiskati Zagreb. Šešelj je obisk na Hrvaškem napovedal v času največjih napetosti med Zagrebom in Beogradom v zadnjih letih.

"Dobil sem diplomatski potni list. Kmalu grem v Zagreb. Upam, da mi kot uglednemu srbskemu diplomatu hrvaške oblasti ne bodo postavile nobenih ovir," je ob objavi fotografije svojega diplomatskega potnega lista, ki ga je prejel kot podpredsednik srbske skupščine, na Facebooku zapisal 62-letni Šešelj.

Facebook
To je objavil Šešelj na Facebooku.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je marca letos Šešlja oprostilo obtožb, da je na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993 storil vojne zločine in zločine proti človečnosti. Oprostilna sodba za vodilnega medvojnega zagovornika velikosrbske ideje in četniškega vojvode je na Hrvaškem in v BiH naletela na ogorčenje.

Hrvaško notranje ministrstvo je po sodbi haaškega sodišča Šešlju za 20 let prepovedalo vstop na Hrvaško. Vodja srbskih radikalcev je potem povedal, da se bo na odločitev hrvaških oblasti pritožil, kljub temu da je znan po izjavah, da Republike Hrvaške ne priznava.

Na sok in v knjigarne v Zagreb

V pogovoru za regionalno televiziji N1 je aprila napovedal, da načrtuje "sprehod sredi Zagreba, med katerim namerava spiti sok in kavo ter obiskati ljube mu knjigarne".

Srbski premier Aleksandar Vučić, ki je bil med vojno tesen Šešljev sodelavec, medtem še ni potrdil udeležbe na mednarodnem forumu v Dubrovniku, ki bo potekal v četrtek in petek.

Zagreb in Beograd v zadnjih tednih ne izbirata besed, ko gre za medsebojne obtožbe o odgovornosti za vojno in vojne zločine. Za Hrvaško je posebej sporen srbski zakon o univerzalni jurisdikciji, ki srbskemu pravosodju omogoča sojenja za vojne zločine na območju celotne nekdanje Jugoslavije, tudi hrvaškim državljanom.

Vučića je sicer v Dubrovnik povabil njegov hrvaški kolega, ki opravlja tekoče posle, Tihomir Orešković.

Hrvaški zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Kovač, pa je Vučiću sporočil, naj v primeru prihoda v Dubrovnik s seboj prinese seznam hrvaških državljanov, proti katerim je Srbija vložila obtožnice za vojne zločine.

Nekatera hrvaška veteranska združenja so danes hrvaško predsednico in gostiteljico dubrovniškega foruma Kolindo Grabar-Kitarović pozvala, naj organizira delovno srečanje Vučića in hrvaških veteranov. Na njem naj bi poiskali rešitve za spor, pa tudi izrazili nasprotovanje "hujskaškim vojaškim besedam" z obeh strani meje.