Pokemon Go

Pozor! Odrekli ste se vsem pravicam

P.R.
19. 7. 2016, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pokemon Go je obnorel ves svet, tudi Slovenijo. Potrošniške organizacije pa je zdramilo dejstvo, da se s strinjanjem s splošnimi pogoji uporabe odrečete tako rekoč vsem pravicam proti založniku igrice.

Ker gre za arbitražo, bi se lahko dogajalo, da bodo posamezne potrošnike obravnavali različno.

Splošni pogoji uporabe izdelkov in storitev so besedilo, ki ga velika večina potrošnikov nikoli ne prebere. Pri Niantic Labs, založniku mobilne igrice Pokemon Go, so se najbrž tudi zato odločili, da v pogoje skrijejo določilo, ki potrošniku odvzema vse pravice do tožbe proti podjetju, vključno s sodelovanjem v morebitni skupinski tožbi.

ZPS svetuje: »Čim prej (vsekakor pa znotraj 30 dni od nalaganja in aktivacije) pošljite e-sporočilo na termsofservice@nianticlabs.com z besedami 'Arbitration Opt-out Notice' v predmetu in sporočilom, da odstopate od določila o arbitraži, ki je zapisano v splošnih pogojih uporabe storitve Pokemon Go.«

ZASEBNA ARBITRAŽA

Vse nevšečnosti, ki bi se lahko pojavile med uporabo storitve, je po splošnih pogojih uporabe mogoče reševati le z zasebno arbitražo zunaj sodnih dvoran. Pri tako množično uporabljanih izdelkih še posebej bode v oči dejstvo, da bo skozi proceduro moral vsak potrošnik posebej, ne glede na to, da bo šlo za primer, ki je prizadel več potrošnikov. Kot primer lahko navedemo ne tako nemogočo možnost nepooblaščenega dostopa do osebnih podatkov, ker ti ne bi bili dovolj dobro zaščiteni. Namesto da bi podjetje rešilo spor z vsemi prizadetimi potrošniki, se ga bo lahko lotilo na precej lažji način – le s tistimi, ki bodo imeli dovolj časa in živcev, da bodo šli skozi z njihove strani določeno proceduro. V splošnih pogojih uporabe je tudi možnost, da to določilo prekličete (opt-out). Odzvati se morate najkasneje v 30 dneh po tem, ko ste naložili igrico, kar pomeni, da je tudi za prve uporabnike še nekaj časa, da to storijo.