Odkupna cena

Odločitev je razveselila kmete

pk
18. 7. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kmetje na Vipavskem in Goriškem imajo v zadnjih letih kar precej razlogov za skrbi. Obstoj v panogi je namreč vse zahtevnejši. Medtem ko je letošnje leto vsaj za tiste, ki svoje grozdje prodajajo Agroindu, negotovo, je za pridelovalce breskev v dolini vzpodbudnejše.

STA
Odkup breskev v ajdovskem Fructalu se začenja v nedeljo.

Lokalni odkupovalec breskev Fructal je namreč letos zvišal osnovno odkupno ceno breskev in tako ta za kilogram znaša 22 centov, kar je 10 odstotkov več kot lani. Tudi v primerjavi z odkupnimi cenami v sosednjih državah so slovenske višje; cena za kilogram breskev je bila pri nas že lani 20 odstotkov višja, letos pa je ta višja za 40 odstotkov.

Družbeno odgovorni

»Z zvišanjem osnovne odkupne cene želimo spodbujati gojenje breskev v Vipavski dolini in obnovo sadnih nasadov ter na ta način tudi izkazovati svojo družbeno odgovornost in vpetost v lokalno okolje,« sporočajo iz ajdovske družbe.

Kot še pojasnjujejo v Fructalu, so s Kmetijsko zadrugo Vipava že sklenili krovni dogovor o odkupu vipavskih breskev, ki se bo predvidoma začel prihajajočo nedeljo, zaključil pa avgusta. Fructal bo tako kot lani odkupil celotno ponujeno količino vipavskih breskev, ki po prvotnih ocenah znaša 600 ton.

Denar kar takoj

STA
Pomembna novost za kmete je tudi, da bodo kupnino za odkup breskev prejeli ne v več obrokih, temveč v enem.

Dogovor med Fructalom in zadrugo določa odkupno ceno za kilogram breskev, ki je sestavljena iz osnovne odkupne cene in dodatka od prodaje izdelkov pod blagovno znamko Vipavska breskev. Dobrodošla novost, ki tudi razveseljuje kmete, pa je, da jim celotne kupnine iz naslova osnovne odkupne cene ne bodo nakazali v več obrokih, kot je bilo v preteklih letih, temveč v enem. Kmetje bodo tako denar dobili neposredno in to takoj po zaključku odkupa – predvidoma v prvi polovici septembra.