LIK IN DELO

Sekretar za razprodajo

Luka Tetičkovič
28. 6. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko je navajal napačne podatke glede kapitalske donosnosti Luke Koper, naj bi državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja ponudil odstop. Ministrstvo ta namigovanja zanika. Dragonja naj bi si po pogovoru z nadrejenimi premislil, Luki Koper zdaj vrača udarec.

Arhiv Svet 24
Med zborom delavcev so v kletko zaprli nagačanega jazbeca.

Nemalo prahu so dvignile izjave Dragonje na odboru za nadzor javnih financ, kjer je državni sekretar za kritiko uprave Luke Koper uporabljal zastarele podatke iz obdobja med letoma 2011 in 2013. Takrat je bil povprečni donos na kapital 2,5 odstotka, vendar se je do letošnjega prvega četrtletja zvišal na 15,4 odstotka. Sekretar trdi, da je prišlo do napake, tega mnenja pa je tudi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec. Slednji Dragonje na odboru ni popravil, saj se je po lastnih besedah v mislih pripravljal na vprašanja poslancev.

STA
Predsednik uprave SDH Jazbec Dragonje ni opozoril na napako. Z mislimi je bil drugje.

Obala vse glasneje zahteva odstop, Dragonja vrača udarec z zahtevkom poslovnih izkazov Luke Koper.

Dragonja se je za »napako« konec tedna opravičil in poudaril, da ni imel »namena manipulirati s podatki in zavajati javnosti«. Včeraj pa je Radio Slovenija poročal, da naj bi se državni sekretar odločil odstopiti s svoje funkcije, vendar je ministrstvo te navedbe nemudoma zanikalo. Dragonjo na njegovi funkciji ščitijo, po posvetu z nadrejenimi naj bi si glede odstopa premislil.

Ni prvič, da ni »vedel«

V politiko se je začel vpletati že kot predsednik uprave Leka, ko je leta 1992 financiral volilno kampanjo Slovenske ljudske stranke. Konkretneje volilno kampanjo Lekove sindikalistke Metke Karner Lukač, ki je kandidirala na listi SLS. Kriminalistom, ki so preiskovali okoliščine nakazila 55 tisoč tedanjih nemških mark, je zatrdil, da za financiranje ni vedel, je pa priznal, da »je bilo v interesu Leka, da kandidatura Metke Karner Lukač za poslanko državnega zbora uspe, zato je bil sponzorski prispevek odobren«.

STA
Dragonja bi moral za svoje »laganje« odgovarjati z odstopom, menijo zaposleni Luke Koper.

Tednik Mladina je tedaj poročal, da naj bi Dragonja kriminalistom priznal, da se je sindikalistke tako odkrižal, saj da je zaradi nje v Leku prišlo do marsikaterega spora.

Vodil prodajo dobičkonosnega Leka

Marsikdo še danes izpostavlja prodajo Leka švicarskemu Novartisu kot najbolj pozitivno privatizacijsko zgodbo v Sloveniji. Dobičkonosno podjetje z vzpostavljenimi trgi na Vzhodu kljub privatizaciji dosega kazalce, primerljive z Krko. Pri čemer pa se nekateri obregnejo tudi ob dejstvo, da se matično podjetje Leka – skupina Sandoz – nahaja v davčni oazi Švici, kjer poteka tudi optimizacija davčnega poslovanja. Vsaj tako se v govorici finančnikov imenuje utajevanje davkov.

Arhiv Svet24
V Luki Koper je prejšnji teden potekal zbor delavcev, za danes je napovedana splošna vstaja.

Krkini čisti dobički so tako po letu 2002 rasli, medtem ko so se Lekovi zmanjševali, s čimer je Slovenija od njega dobila manj davka. Seveda pa so umanjkale tudi dividende, ki se v državni proračun stekajo iz Krke. V njej država prek SDH in Kapitalske družbe ohranja kontrolni delež. Tudi zaposlovanje v Leku je v primerjavi s Krko bolj skromno, kljub temu pa prejema nagrade za najboljšega zaposlovalca v državi.

Branimir Jovičič, sindikalist:

"Za svoje laganje in škodovanje ugledu Luke Koper naj prevzame polno odgovornost in odstopi dokončno."

Odgovoren za prodaje

Čeprav Cerar rad trdi, da se politika ne vmešava v poslovanje SDH, tega ne gre pripisati njegovi etičnosti, temveč izmikanju odgovornosti. Vlada RS je namreč skupščina SDH, kot takšna pa je odgovorna za pripravo strategije, kako bo SDH upravljal državno premoženje. Ta odgovornost je pri Dragonji, ki zaradi tega nosi tudi madež prodaje štajerske sistemske banke mrhovinarskemu skladu Apollo. Glede tega ga je kritiziral tudi nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. »Kot prvi na svetu smo prodali sistemsko banko skladu, vsi drugi so prodajali strateškim kupcem,« je nedavno povedal za Svet24.

Mladen Jovičić
Sindikalist Jovičič zahteva odstop, polovičarsko priznavanje »napak« ga ne zadovolji.

Obala zahteva odstop

Z Dragonjevimi zagotovili, da so vse le »napake« in da privatizacija Luke Koper ne poteka, pa niso zadovoljni na Obali. »Taktiziranje, kalkuliranje in polovičarstvo nas ne zanimajo. Za svoje laganje in škodovanje ugledu Luke Koper naj prevzame polno odgovornost in odstopi dokončno,« je za Svet24 komentiral predsednik Sindikata žerjavistov v Luki Koper – Branimir Jovičič, ki skupaj z drugimi civilnodružbenimi organizacijami za danes sklicuje shod Vstala Primorska – vstani Slovenija.